Izrael najavio da će novom naselju na Golanskoj visoravni dati ime po Trumpu

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će novo naselje na Golanskoj visoravni imenovati u čast svog "velikog prijatelja" Donalda Trumpa.

Netanyahu je otkrio natpis "Trump Heights" na mjestu budućeg naselja i zahvalio predsjedniku SAD-a što je stao na njegovu stranu po pitanju izraelskog suvereniteta nad regijom. 

"Ponosimo se što imamo priliku izgraditi novo naselje i zahvaliti svom velikom prijatelju. Nastavit ćemo razvijati Golan za sve naše građane - Židove i nežidove." 

Oprečan stav međunarodne zajednice i SAD-a

Međunarodna zajednica smatra Golansku visoravan ilegalno okupiranim teritorijem koji je Izrael preoteo Siriji u Šestogodišnjem ratu 1967. i anektirao 1981. Vijeće sigurnosti UN-a nazvalo je izraelsko upravljanje regijom "ispraznim i bez ikakvog legalnog efekta", a taj je stav potvrdio i UN-ov posebni izaslanik za Siriju Geir Pedersen. 

Trump je, naprotiv, priznao izraelski suverenitet nad tim područjem i tako učinio SAD jedinom državom u svijetu koja se do sada odlučila na takav potez. 

Neizmjerna zahvalnost za proizraelske odluke

U svom je govoru Netanyahu zahvalio Trumpu za niz proizraelskih odluka, uključujući optužbe na račun Irana za prošlotjedni napad na tankere u Omanskom zaljevu. 

"Predsjednik Trump nam je pomogao oko Golana, oko Jeruzalema, oko prebacivanja veleposlanstva. Izašao je iz nuklearnog sporazuma s Iranom i usprotivio se iranskoj agresiji u Omanskom zaljevu", rekao je izraelski premijer. 

Odluku je pohvalio i američki veleposlanik u Izraelu David Friedman zahvalivši Netanyahuu na "lijepoj i izvanrednoj gesti koju je Izrael uputio predsjedniku SAD-a".  

Oporbeni su političari u Izraelu, pak, bili kritični. "Svatko tko razumije ovu 'povijesnu odluku' znat će da je ona 'fantomska'. Bez proračuna, bez planiranja, bez mjesta, bez obvezujuće odluke", rekao je Zvi Hauser, aktivist za međunarodno priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom.   
   

Pročitajte više