Izrael poručio SAD-u: Namjeravamo proširiti kopnenu operaciju u Rafahu

Foto: EPA

Izrael namjerava proširiti vojnu operaciju u Rafahu, rekao je danas ministar obrane Yoav Gallant savjetniku američkog predsjednika Joea Bidena, koji je upozorio protiv veće akcije u gradu na jugu Pojasa Gaze, koji bi mogao dovesti do masovnih civilnih žrtava. Izrael opisuje Rafah, grad na granici priobalne enklave s egipatskim Sinajem, kao posljednje utočište islamističkog pokreta Hamas, čije upravljačke i borbene kapacitete nastoji onemogućiti tijekom više od sedam mjeseci dugog rata.

Nakon više tjedana javnog neslaganja s Washingtonom glede planiranja napada na Rafah, Izrael je 6. svibnja palestinskim civilima naredio da evakuiraju dijelove grada te su izraelski vojnici i tenkovi započeli s operacijom. "Predani smo širenju kopnene operacije u Rafahu kako bismo okončali uklanjanje Hamasa i povratak talaca", rekao je Gallant, prema priopćenju njegovog ureda, savjetniku Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu.

Zapad zabrinut za živote raseljenih Palestinaca

Izrael vjeruje da Hamas u Rafahu drži desetke talaca otkako je upao na jug Izraela 7. listopada. Zapadne sile i Egipat su izrazili zabrinutost za sudbine stotine tisuća raseljenih Palestinaca koji su se tamo sklonili unatoč izraelskim jamstvima o njihovoj sigurnosti.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) je danas rekla da procjenjuje da je 810.000 ljudi napustilo Rafah od 6. svibnja, potencijalno više od polovice njegovih stanovnika za vrijeme rata.

Priopćenje Gallantovog ureda je istaknulo da je on "savjetniku Sullivanu predstavio mjere koje je Izrael implementirao radi evakuacije stanovništva iz područja Rafaha i osiguravanja odgovarajućeg humanitarnog odgovora".

Pročitajte više