Izraelci: Deseci tisuća mrzitelja spremaju proslavu na Brdu hrama. To je prijetnja

Foto: EPA

Izrael će ograničiti dio pristupa muslimanskim vjernicima jeruzalemskoj džamiji Al-Aksi tijekom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama, priopćio je danas ured premijera Benjamina Netanyahua.

Militantna skupina Hamas, glavni izraelski neprijatelj u ratu u Gazi, osudila je predložena ograničenja i pozvala Palestince da se mobiliziraju protiv njih. Al-Aksa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jeruzalemskom starom gradu na mjestu koje Židovi također štuju jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena.

Pravila o pristupu Al-Aksi čest su izvor napetosti, osobito tijekom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 10. ožujka. Na pitanje o mogućnosti blokiranja pristupa izraelskim muslimanima Al-Aksi, Netanyahuov ured je odgovorio da je "premijer donio uravnoteženu odluku da dopusti slobodu bogoslužja unutar sigurnosnih potreba koje su odredili profesionalci."

Hamas: Ovo je nastavak cionističkog kriminala

Ministar javne sigurnosti Itamar Ben Gvir, krajnje desni koalicijski partner u Netanyahuovoj vladi, rekao je da će oni koji mrze Izrael iskoristiti ramazan da iskažu podršku vodstvu Hamasa i potaknu nasilje. "Ulazak desetaka tisuća mrzitelja na proslavu pobjede na Brdu hrama sigurnosna je prijetnja Izraelu", rekao je Ben Gvir.

Hamas je predložena ograničenja nazvao "nastavkom cionističkog kriminala i vjerskog ratovanja koje vodi ekstremistička skupina doseljenika u terorističkoj okupacijskoj vladi protiv našeg palestinskog naroda".

Hamas je pozvao Palestince u Izraelu, Jeruzalemu i okupiranoj Zapadnoj obali da "odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobiliziraju se kako bi čvrsto i nepokolebljivo stajali u džamiji Al-Aksi".

Pročitajte više