Izrael: Ne planiramo nova naselja na Zapadnoj obali

Foto: EPA

Izrael je danas pokušao primiriti zabrinutost Zapada zbog promjene zakona koji je branio naseljavanja područja evakuiranog 2005. godine objavivši da ondje ne planira izgradnju novih naselja. 

Knesset je jučer u parlamentu ukinuo dijelove tog zakona, što bi u praksi moglo omogućiti Izraelcima da se vrate u četiri evakuirana naselja na sjeveru Zapadne obale uz nužno odobrenje vojske. 

Taj čin naišao je na prosvjed Palestinaca koji na Zapadnoj obali žele osnovati svoju buduću državu, kao i na kritike zapadnih sila koje pomno prate utjecaj krajnje desne vlade premijera Benjamina Netanyahua na pregovore koji dugo stoje na mjestu. 

"Vlada nema namjeru osnivati nove zajednice na tim područjima"

Njegov ured je danas priopćio kako je glasanje u Knessetu nakon dugo vremena "prekinuo diskriminatorni i ponižavajući zakon koji je zabranjivao Židovima da žive na područjima sjeverne Samarije", dijelu povijesne domovine. 

"Vlada nema namjeru osnivati nove zajednice na tim područjima", dodaje se. Većina međunarodne zajednice smatra ta naselja nezakonitima jer se nalaze na zemlji koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. 

Pročitajte više