Izrael povukao veleposlanike iz Irske i Norveške. "Očito se terorizam isplati"

Foto: EPA

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas opoziv "na konzultacije" svojih veleposlanika u Irskoj i Norveškoj nakon odluke tih zemalja da priznaju državu Palestinu.

"Šaljem Irskoj i Norveškoj jasnu poruku: Izrael neće ustuknuti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost", rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz. 

"Nećemo šutke prijeći preko toga - bit će drugih ozbiljnih posljedica”, dodao je. Očekuje se da će Izrael opozvati veleposlanike i u Španjolskoj.

U jeku rata u Pojasu Gaze između islamističkog pokreta Hamas i Izraela, nekoliko europskih zemalja objavilo je u srijedu inicijativu s ciljem priznavanja Države Palestine.

Norveška će od 28. svibnja priznati postojanje palestinske države, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store.

"Šaljete poruku da se terorizam isplati"

Irska je najavila priznanje palestinske države, izjavio je njezin premijer Simon Harris u zajedničkom priopćenju s Oslom i Madridom.

Irska i Norveška žele poslati “poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, odgovorio je na to šef izraelske diplomacije. “Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svijet poznaje, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran i priznati palestinsku državu”, rekao je.

Njihov je pristup opisao kao "uvrnut", rekavši da je to "nepravda prema sjećanju na žrtve 7. listopada" i da "potkopava pravo Izraela na samoobranu".

Rat je izazvao napad Hamasa 7. listopada koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, uglavnom civila.

Od 252 osobe koje su 7. listopada uzete kao taoci, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo je razornu ofenzivu u Pojasu Gaze u znak odmazde, što je rezultiralo smrću najmanje 35.647 ljudi, od kojih su većina civili, podaci su Hamasovog ministarstva zdravstva u Gazi.

Pročitajte više