Izrael digao borbene avione, otkazana nastava: "Spremni smo za mogući napad"

Foto: EPA

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je Izrael spreman na mogući iranski napad nakon što je Teheran zaprijetio osvetom za navodni izraelski napad na kompleks njegova veleposlanstva u Damasku. "Posljednjih dana ojačali smo naše obrambene i ofenzivne redove i odlučni smo poduzeti sve potrebne mjere za obranu građana Države Izrael", rekao je Galant, dodavši da pažljivo prate planirani napad Irana.

Dodao je da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama. Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa. Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su upute za javnost zbog straha od iranskog napada.

Otkazana nastava u školama i druge obrazovne aktivnosti

Objavljujući upute na brifingu koji je prenosila televizija, vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su deseci borbenih zrakoplova u zraku u stanju pripravnosti. Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti otkazuju se, kao i kampovi i organizirani izleti od nedjelje nadalje, rekao je novinarima Hagari. Nedjelja označava početak dvotjednih školskih praznika za židovski praznik Pashu.

Vojne napetosti na Bliskom istoku rastu nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja. Iransko državno vodstvo zaprijetilo je osvetom. Zbog toga je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odgodio posjet Austriji i Mađarskoj planiran za nedjelju.

Njegov ured objavio je u subotu navečer da je putovanje, tijekom kojeg se Katz planirao susresti sa svojim kolegama u obje zemlje i, među ostalima, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i mađarskim predsjednikom Tamásom Sulyokom, odgođeno "do daljnjega".

Pročitajte više