Izrael ublažio zakon o pobačaju: "Žena ima pravo odlučivati o svom tijelu"

Ilustracija: Unsplash

IZRAEL je ublažio svoje zakonske propise o pristupu pobačaju, što je, prema riječima ministra zdravstva Nitzana Horowitza, odgovor na prošlotjednu tužnu odluku Vrhovnog suda da se ustavno ograniči pravo na pobačaj u SAD-u.

Novi zakonski propisi, koje je odobrio parlamentarni odbor, dopuštaju ženama u Izraelu pristup tabletama za pobačaj kroz zdravstveni sustav. Također, uklonili su propis koji kaže da se žene moraju pojaviti pred posebnim odborom prije nego što im bude dopušteno prekinuti trudnoću, piše Guardian.

"Žena ima potpuno pravo na svoje tijelo. Odluka Vrhovnog suda da negira pravo žene na izbor u odnosu na vlastito tijelo je tužna i pokazuje represiju prema ženama. Ovo je svijet vratilo 100 godina unatrag", komentirao je izraelski ministar zdravstva.

Pobačaj je legalan u Izraelu, ali žene nemaju automatski pravo na njega

Pobačaj je široko dostupan u Izraelu i daleko manje kontroverzan nego u SAD-u, ali žene nemaju automatski pravo na postupak prekida trudnoće. Prema novim pravilima, Izraelke će sada imati pristup tabletama za pobačaj u svojim lokalnim zdravstvenim klinikama. Više se neće morati fizički pojavljivati ​​pred odborom za odobravanje pobačaja, a obrazac za prijavu bit će skraćen i pojednostavljen.

Odbori za odobravanje pobačaja bili su žestoko kritizirani u Izraelu tijekom godina. Iako je većina zahtjeva odobrena, žene su se protivile birokraciji i procesu jer ga smatraju ponižavajućim. U nekim slučajevima žene su morale dugo čekati prije nego što bi došle pred odbor.

Proces će sada biti digitaliziran, a žena će sama izabrati hoće li obaviti razgovor sa socijalnim radnikom. Novi propisi stupaju na snagu za tri mjeseca.

"Reforma koju smo danas odobrili stvorit će jednostavniji proces, koji je više poštovan, napredniji i održava pravo žene da odlučuje o svom tijelu, što je osnovno ljudsko pravo", rekao je Horowitz.

Pročitajte više