Izrael ukinuo kopnenu blokadu Pojasa Gaze



IZRAEL je danas odlučio popustiti pred višegodišnjim međunarodnim pritiskom i ukinuti gotovo četverogodišnju kopnenu blokadu Pojasa Gaze, nadajući se da će tako smiriti strasti oko katastrofalnog napada na humanitarni konvoj brodova u kojemu je poginulo devet ljudi.

Izrael će dopustiti uvoz prijeko potrebnih građevinskih materijala za civilne projekte ukoliko ti projekti budu pod međunarodnim nadzorom. Dosad je jedva dopuštao uvoz sirovina kao što su cement i čelik zbog straha da bi članovi Hamasa te materijale mogli iskoristiti za proizvodnju projektila kojima povremeno gađaju izraelski teritorij. Zbog toga je pak velik dio kuća uništenih u prošlogodišnjem ratu s Hamasom ostao razrušen.

Pomorska blokada ostaje na snazi

Dužnosnik izraelske vojske rekao je da će od ovog trenutka u Pojas Gaze biti moguće unijeti sve vrste hrane. Ranije je bilo dopušteno uvoziti samo hranu s liste koja se stalno mijenjala, ali u zadnjih nekoliko mjeseci ta se lista stalno širila.

"Ovog jutra izraelska je vlada poduzela korake za liberaliziranje sustava pod kojim civilna roba može ući u Pojas Gaze, kako bi se proširila lista materijala za civilne projekte, ali pod međunarodnim nadzorom", rekao je glasnogovornik vlade Mark Regev.

"Naravno, na snazi moraju ostati sigurnosne procedure koje sprečavaju uvoz oružja i ratnog materijala u Gazu, kako bi se spriječilo jačanje Hamasove ratne mašinerije", dodao je.
Pomorska blokada Gaze, čija je namjena zaustaviti dostavu oružja Hamasu, ostat će na snazi.

Europska unija izrazila je zadovoljstvo najavom, ali Hamas nije sretan. Kažu da žele stvarnu promjenu stanja, ne samo "ukras".

Sporna blokada

Izrael je blokadu Pojasa Gaze uveo 2007. godine, kad je Hamas preuzeo kontrolu nad njim. Većinom je propuštao samo humanitarnu robu za 1,5 milijuna stanovnika, a pomagao im je Egipat, koji je zatvorio svoje granične prijelaze s Pojasom. Blokada nikad nije bila popularna u međunarodnoj javnosti, a pravi skandal nastao je 31. svibnja.

Izraelski komandosi ukrcali su se na Mavi Mamaru, jedan od brodova u humanitarnom konvoju koji su pokušavali probiti blokadu. Nastao je sukob između izraelskih komandosa i aktivista na brodu, koji je završio smrću devet aktivista.

Incident s konvojem jako je naštetio Izraelu na međunarodnoj pozornici, a čak je i američki predsjednik Barack Obama prije malo više od tjedan dana rekao da je blokada Pojasa Gaze neodrživa i poručio da bi se ona trebala jako ublažiti.

Pročitajte više