Njemačka ministrica: Pljeskala sam samo Izraelcu koji je nagrađen. Palestincu nisam

Screenshot: X

Palestinski redatelj Basel Adra i izraelski novinar Yuval Abraham zajedno su u subotu izašli na pozornicu Berlinskog filmskog festivala kako bi preuzeli nagradu za najbolji dokumentarni film za njihov zajednički film No Other Land, koji prikazuje iskorjenjivanje palestinskih sela na Zapadnoj obali. 

Adra je tijekom pobjedničkog govora poručio kako mu je teško slaviti uspjeh dok se ljude u Gazi "kolje i masakrira" te je pozvao Njemačku da prekine izvoz oružja u Izrael. Govoreći odmah nakon toga, Abraham je osudio "situaciju apartheida" zbog koje njegov partner u snimanju filma nije uživao ista glasačka prava i slobodu kretanja iako su živjeli na udaljenosti koja se prijeđe u 30 minuta. 

Abraham je završio svoj govor pozivom na prekid vatre i uspostavu "političkog rješenja za okončanje okupacije". Filmaši su u više navrata tijekom subotnje dodjele nagrada izrazili solidarnost s palestinskim ciljem u sukobu, piše Guardian.

Gradonačelnik Berlina: Nepodnošljiva relativizacija

Masakr koji su počinili Hamasovi militanti 7. listopada spomenut je jednom, u uvodnoj izjavi sudirektorice Berlinalea, Mariëtte Rissenbeek, koja je pozvala na oslobađanje izraelskih talaca. U Njemačkoj, gdje je vlada snažno stala uz izraelsku vladu od početka sukoba, političari su brzo osudili događaj. 

Konzervativni gradonačelnik Berlina, Kai Wegner, opisao je govore na ceremoniji zatvaranja Berlinalea kao "nepodnošljivu relativizaciju". "Puna odgovornost za duboku patnju u Izraelu i Pojasu Gaze leži na Hamasu", napisao je Wegner na X-u. 

Iako pobjednike desetodnevnog filmskog festivala biraju neovisni žiriji sastavljeni od međunarodnih filmskih profesionalaca, oporbeni političari su okrivili njemačku ministricu kulture, političarku iz stranke Zelenih Claudiju Roth, da je odgovorna za komentare izrečene na pozornici.

Sukob u Gazi podijelio njemački kulturni sektor

Zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) pozvao je Roth da podnese ostavku, dok je političar Slobodne demokratske stranke (FDP) predložio da se povuče državno financiranje filmskog festivala. Berlinale, jedan od tri velika europska filmska festivala uz Cannes i Veneciju, ove je godine financirala njemačka država s oko 12.9 milijuna eura, otprilike trećinom ukupnog proračuna.

Roth je u ponedjeljak reagirala priopćenjem u kojem je izjave na svečanosti nazvala "šokantno jednostranim i karakteriziranim dubokom mržnjom prema Izraelu", naglasivši da izostanak spominjanja Hamasovog terorističkog napada "nije prihvatljiv".

Međutim, snimke ceremonije dodjele nagrada stavile su dodatan pritisak na nju. Postoji snimka koja prikazuje ministricu kako plješće na kraju Adrinog i Abrahamova zahvalnog govora. Ministričin ured pokušao je objasniti da je njezin pljesak "bio usmjeren prema izraelskom novinaru i redatelju Yuvalu Abrahamu, koji je govorio u korist političkog rješenja i mirnog suživota u regiji".

Situacija u Gazi snažno je podijelila njemački kulturni sektor, gdje se snažan proizraelski konsenzus među glavnim političkim strankama i medijima sukobljava s politički heterogenom gomilom međunarodnih umjetnika, koji su u Berlin privučeni njegovom liberalnom reputacijom i izdašnim kulturnim subvencijama.

Pročitajte više