Smrtonosna akcija izraelskih komandosa na Zapadnoj obali, stigla reakcija Palestinaca

Foto: EPA

PALESTINCI su prekinuli sigurnosnu koordinaciju s Izraelom na okupiranoj Zapadnoj obali nakon smrtonosne izraelske vojne operacije u gradu Jeninu, rekao je glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

"U svjetlu opetovane agresije protiv našeg naroda i potkopavanja potpisanih sporazuma, uključujući i sigurnosnih, smatramo da sigurnosna koordinacija s izraelskom okupatorskom vladom odsad više ne postoji", priopćeno je nakon sastanka palestinskog vodstva.

Komandosi ubili sedam naoružanih ljudi i dvoje civila

Izraelski komandosi ubili su sedam naoružanih osoba i dvoje civila u operaciji u Jeninu, rekli su palestinski dužnosnici, potaknuvši strah od daljnjeg rasplamsavanja nasilja nakon najvećeg broja žrtava u godinama sukoba.

Američki i arapski posrednici rekli su da pregovaraju s izraelskim i palestinskim stranama u nadi da će spriječiti eskalaciju nakon sukoba u Jeninu, među drugim područjima sjeverne Zapadne obale na kojima je bilo intenzivnih izraelskih operacija prošle godine.

Izrael poslao specijalce da pritvore džihadiste koji su planirali napade

Izraelska vojska rekla je da je poslala specijalne snage u Jenin da pritvore članove islamističke džihadističke naoružane skupine za koju se sumnja da je provela i isplanirala "nekoliko velikih terorističkih napada", usmrtivši nekoliko njih nakon što su otvorili vatru.

Islamistički džihad rekao je da su dva njihova pripadnika ubijena u Jeninu, koji je služio kao militantno uporište. Četiri ubijena naoružana napadača bili su pripadnici Hamasa, a jedan naoružanog krila frakcije Fatah palestinskog predsjednika Abasa.

Ubijena su i dva civila, žena i muškarac, rekli su lokalni stanovnici. Glasnogovornik Abasa osudio je ubojstva u Jeninu kao "masakr... proveden usred sumnjive međunarodne tišine." Do porasta nasilja došlo je nakon niza smrtonosnih palestinskih uličnih napada u Izraelu u ožujku i travnju. 

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, izraelske snage su od 1. siječnja na Zapadnoj obali ubile barem 29 Palestinaca, uključujući naoružane napadače i civile.

Pročitajte više