Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja

Foto: Profimedia

U središnjoj iranskoj regiji i njenom istoimenom glavnom gradu je niz važnih vojnih objekata, uključujući nuklearna postrojenja, veliku zračnu bazu i tvornice povezane s iranskim programom proizvodnje bespilotnih letjelica, ali i druge vojne opreme.

Početna izvješća iranske novinske agencije Fars govorila su o tri eksplozije koje su se čule u blizini Qahjavarestana, u blizini zračne luke Isfahan i vojne zračne baze Shekari, dok je glasnogovornik iranske državne agencije Hossein Dalirian rekao da je "nekoliko dronova uspješno oboreno".

Iranska državna TV emitirala je, kako je rekla, sliku uživo grada Isfahana rano jutros nakon, kako su američki dužnosnici rekli, izraelskog zračnog napada. U toj regiji nalazi se poznato postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu, a iransko postrojenje za konverziju urana nalazi se u jugoistočnom području Zerdenjan u Isfahanu.

"Čuli smo pucnjeve, to je bila protuzračna obrana"

Nakon što su iranski dužnosnici rekli da su njihova nuklearna postrojenja "sigurna", poluslužbena novinska agencija Tasnim izvijestila je iz blizine postrojenja za konverziju urana. Prikazane su snimke s dva različita položaja protuzrakoplovnih topova, a detalji videa korespondirali su s poznatim značajkama lokacije iranskog postrojenja za pretvorbu urana u Isfahanu.

“U 4:45 čuli smo pucnjeve. Ništa se nije događalo”, rekao je novinar. "To je bila protuzračna obrana, ovi momci koje gledate."

Kakvo je to nuklearno postrojenje u Isfahanu?

Postrojenje u Isfahanu, čija je gradnja započela 1999., upravlja s tri mala istraživačka reaktora koje je isporučila Kina, kao i proizvodnjom goriva i drugim aktivnostima za iranski civilni nuklearni program. Čini se da je mjesto pogođeno eksplozijom u studenom 2011.

Isfahan je također dom velike iranske zračne baze u kojoj se nalazi zastarjela iranska flota F-14 Tomcata američke proizvodnje - kupljenih prije Islamske revolucije 1979. godine. Početna nagađanja sugerirala su da je radarski objekt u bazi možda bio meta napada.

Jednako su važni iranski pogoni za proizvodnju oružja u gradu i oko njega. Početkom prošle godine napadnuto je napredno postrojenje za proizvodnju oružja u gradu. U taj napad, za koji se odgovornost pripisuje Izraelu, bila su uključena tri drona. 

Kao i u sadašnjem napadu, iranski dužnosnici davali su su proturječne izjave.

Pročitajte više