Izraelci žive u strahu, odmazda je neizbježna. Amerika upozorila svoje ljude

Foto: EPA

U Aškelonu, izraelskom gradu na granici Gaze, stanovnici su navikli živjeti s prijetnjom raketiranja Hamasa, no sada ih brinu daljnja eskalacija sukoba i zračni napadi još većeg neprijatelja. 

"Nadam se da Iran neće ništa napraviti. To bi bilo strašno. Danas slavimo bar micvu mog sina. Nisam spavala po noći, brine me ova situacija. Nije ugodno. Nije dobar osjećaj. Trenutno nije sigurno živjeti u Izraelu, ali tu smo, nema drugog mjesta", rekla je jučer za Sky News Korin Peretz. 

Izrael napao iransko veleposlanstvo u Siriji

Regija i Sjedinjene Države su u pripravnosti zbog osvetničkog napada Irana, nakon što su 1. travnja izraelski ratni zrakoplovi bombardirali kompleks iranskog veleposlanstva u Siriji. 

>> Izrael uništio iranski konzulat u Siriji. Iran: U napadu je ubijen brigadni general

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je da Izrael mora biti i bit će kažnjen za napad u kojem je ubijeno sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde, a među njima i viši zapovjednik u elitnoj prekomorskoj jedinici Quds Force. 

Izrael, koji je pokrenuo rat u Pojasu Gaze prije šest mjeseci protiv Hamasa, kojeg podržava Iran, nije potvrdio da stoji iza napada na Damask. No to je potvrdio Pentagon. 

SAD: Očekujemo da će Iran napasti Izrael

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je jučer kasno navečer američki dužnosnik. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je jučer kako će Izrael izravno odgovoriti na svaki iranski napad.

"Izravni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana", rekao je Gallant američkom ministru obrane Lloydu Austinu. Američki državni tajnik Antony Blinken je izraelskom ministru obrane Yoavu Gallantu jasno dao do znanja da će SAD biti uz Izrael protiv bilo kakvih prijetnji Irana, priopćio je State Department. 

Netanyahu: Tko god povrijedi nas, mi povrijedimo njega

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je zemlja spremna za svaki scenarij. "U izazovnim smo vremenima. Nalazimo se usred rata u Gazi koji traje punom snagom, istovremeno pokušavamo vratiti izraelske taoce i pripremamo se za izazove iz drugih arena", rekao je.

"Uspostavili smo jednostavno načelo - tko god povrijedi nas, mi povrijedimo njega. Spremamo se osigurati sigurnosne potrebe države Izrael i u obrani i u napadu", dodaje.

"Ne želim velike borbe niti velike ratove. Mislim da trebamo tražiti miroljubiva rješenja"

Izraelci znaju da će Izraelske obrambene snage (ID) odgovoriti na svaki iranski napad, što bi moglo uzrokovati širi regionalni rat. "Uvijek sam zabrinut. Dok god imamo faktore kao što je Iran, cijeli svijet mora biti zabrinut", rekao je stanovnik Izraela Victor Natanzon Baldi.

"Ne želim velike borbe niti velike ratove. Mislim da trebamo tražiti miroljubiva rješenja, ali moramo odabrati prave ljude za razgovor", dodao je. 

Sjedinjene Države su ograničile putovanje svojim zaposlenicima u Izrael zbog straha od iranskog napada. Američko veleposlanstvo je poručilo osoblju da iz mjera opreza ne putuje izvan šireg područja Jeruzalema, Tel Aviva ili Beršebe, navodi BBC

Njemački zračni prijevoznik Lufthansa produljio je jučer obustavu svojih letova za Teheran zbog napetosti na Bliskom istoku koji je u pripravnosti zbog vjerojatne iranske odmazde. 

Pročitajte više