Izraelska centristička stranka prijeti izlaskom iz Netanyahuove vlade

Foto: EPA

Centristička stranka Bennyja Gantza, ministra u izraelskom ratnom kabinetu, danas je iznijela prijedlog zakona o raspuštanju parlamenta, signalizirajući sve veće napetosti u vladi Benjamina Netanyahua iako premijer ima dovoljan broj zastupnika da se održi na vlasti.

Ovaj prijedlog slijedi Gantzov ultimatum, kojim od Netanyahua traži da do 8. lipnja pristane na plan o poslijeratnom upravljanju Gazom.

Zaprijetio je da će napustiti koaliciju ako se o tome ne postigne dogovor iako premijerova stranka Likud i njezini tvrdolinijaški saveznici imaju većinu mjesta u Knessetu i bez Gantza.

Likud: To bi zadalo fatalni udarac oslobađanju talaca

Netanyahu je dugo gradio sliku o sebi kao osobi kojoj je sigurnost Izraela na prvom mjestu, no suočava se sa sve većim nezadovoljstvom nakon krvavog napada Hamasa 7. listopada, koji se dogodio "pod njegovom stražom".

"7. listopada bila je katastrofa koja od nas traži da vratimo povjerenje ljudi, da uspostavimo široku i stabilnu vladu nacionalnog jedinstva koja će nas sigurno voditi", rekla je zastupnica Pnina Tameno iz Gantzove stranke Nacionalno jedinstvo.

Tameno smatra da je upravo sada vrijeme za podnošenje tog prijedloga zakona.

Stranka Likud tvrdi da bi raspuštanje vlade naškodilo ratnim naporima i zadalo "fatalni udarac" oslobađanju preko 120 ljudi koji se od 7. listopada, najgoreg terorističkog napada na Izrael u povijesti, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, još uvijek nalaze u zatočeništvu Hamasa.

Izrael je nakon toga pokrenuo napad na Pojas Gaze, u kojem je dosad poginulo preko 36.000 ljudi.

Netanyahu: Gantz upućuje ultimatum premijeru umjesto Hamasu

Netanyahu je Gantza optužio da "upućuje ultimatum premijeru umjesto Hamasu" te da bi ispunjenje njegovih zahtjeva značilo "kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države".

Nacionalno jedinstvo odgovara premijeru da je on taj koji ruši vladu, ali da još uvijek ima vremena da se dogovore jer samo "zajedno mogu pobijediti".

Pročitajte više