IZRAELSKA VOJSKA EKSPLOZIVOM SRUŠILA TRI VISOKE ZGRADE U GAZI

Izraelska vojska srušila je rano ujutro u nedjelju u pojasu Gaze eksplozivom tri zgrade od 13 katova u vlasništvu Palestinske samouprave, iz kojih se moglo nadgledati obližnje židovsko naselje.

Nedovršene zgrade srušene su dinamitom nakon što je otprilike 2,000 Palestinaca evakuirano iz jednog dijela grada al-Zahraha u pojasu Gaze.

Zgrade su srušene u tri simultane eksplozije, koje su snažno potresle obližnji Gaza City, a mogle su se osjetiti i preko granice u Izraelu.

"Bilo je to vrlo precizno, temeljito učinjeno. Nadam se da nema kolateralne štete. Nadam se da će rušenje prenijeti snažnu poruku Palestinskoj samoupravi da ne dopusti da se njezina infrastruktura koristi za terorizam", rekao je zapovjednik izraelskih snaga u pojasu Gaze general Gadi Shammi.

Sigurnosni izvori rekli su da su visoke zgrade koristili palestinski militanti kako bi promatrali kretanje izraelskih trupa prije nego su u petak pokrenuli napad na obližnje židovsko naselje Netzarim u kojem je ubijeno troje izraelskih vojnika.

Nekoliko sati prije eksplozije distribuirani su leci na arapskom jeziku u kojem su stanovnici u okolici spornih zgrada upozoreni da napuste to područje "do kraja operacije".

Pročitajte više