Izraelska vojska povukla se iz dijela područja Rafaha

IZRAELSKE snage povukle su se rano u ponedjeljak dijela ključnog susjedstva u području Rafaha u južnoj Gazi nakon šestodnevne opsade poduzete radi otkrivanja tunela s oružjem koju je osudila međunarodna zajednica.

Izraelski vojni izvori potvrdili su da su se postrojbe vojske povukle iz područja Tel Sultan kao dio "novog razmještanja i olakšavanja uvjeta za Palestince" u tom području, iako su postrojbe izraelske vojske ostale na svojim položajima u drugim dijelovima Rafaha duž egipatske granice s Gazom.

Svjedoci navode da se nekoliko izraelskih tenkova povuklo iz područja Tel Sultan u izbjegličkom kampu Rafahu, samo nekoliko sati nakon što se izraelski premijer Ariel Sharon obvezao da će staviti na glasovanje pred vladu idući tjedan revidirani plan evakucije izraelskih naselja u pojasu Gaze.

Izraelski vojni izvori kažu da je povlačenje dio "novog razmještanja" usmjerenog da "olakšavanje uvjeta" i dopuštanja stanovnicima da izađu iz svojih domova i opskrbe se hranom, vodom i lijekovima.

Izraelske postrojbe sukobile su se s militantima i sravnile buldožerima domove u Tel Sultanu, poprištu jednog od najtežih borbi tijekom upada izraelske vojske započetog 18. svibnja u kojem je poginulo 42 Palestinca.

Izrael je pokrenuo svoj najveći napad na Gazu kakav nije bio viđen godina kako bi otkrio tunele kojima se krijumčari oružje iz Egipta nakon što je 13 izraelskih vojnika bilo ubijeno u nizu zasjeda, te jedna židovska naseljenica i njezino četvoro djece u jednom odvojenom napadu.

Pročitajte više