IDF: U zadnja 24 sata smo pogodili 250 ciljeva. Uništen i Hamasov centar kod džamije

Ilustracija: EPA

Izraelska vojska je danas objavila da je u posljednja 24 sata gađala oko 250 ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući skladišta oružja, tunele i druge lokacije militanata. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako su borbeni zrakoplovi u suradnji s kopnenim snagama uništili Hamasov komunikacijski centar smješten pored džamije na jugu Pojasa.

U južnom gradu Kanu Junisu, gdje izraelska vojska vodi blisku borbu od vrata do vrata, mreže tunela uništene su preciznim bombama, tvrdi IDF. „Teroristička ćelija” koja je pokušala napasti izraelske postrojbe trupe koje su napredovale na tom području identificirana je uz pomoć drona, dodaje se. Hamasove vlasti u Gazi objavile su da je u više od dva mjeseca borbi tamo ubijeno oko 17.7 tisuća Palestinaca. 

Širenje bolesti

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u nedjelju je objavio da se situacija s pitkom vodom malo poboljšala na jugu Pojasa nakon popravka cijevi i instalacije mobilnog spremnika za vodu. No UN upozorava kako i dalje postoji velika nestašica vode te da stanovnici stoga često iz očaja piju onu onečišćenu. 

Zbog nestašica koje onemogućuju pranje, među stanovništvom se šire dijareja i infekcije kože. Pod dogovorom palestinske agencije za upravljanje vodama i izraelske vojske, stanica za desalinizaciju vode u središnjoj Gazi ponovno radi od 7. prosinca, piše agencija dpa. Dio njezinih zaposlenika ne uspijeva se probiti do nje zbog borbi. 

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je da je 85 posto od 2.2 milijuna stanovnika Pojasa moralo napustiti svoje domove jer su uništeni ili oštećeni ili je Izrael pozvao na evakuaciju. 

Pročitajte više