Izraelske novine: Huti oštetili četiri kabla. Poremetili vezu između Europe i Azije

Ilustracija: EPA

Izraelske dnevne novine Globes pišu kako su četiri podmorska komunikacijska kabla oštećena u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija u istočnoj Africi. Navode da su tri mjeseca nakon što su počeli napadati trgovačke brodove jemenski Huti izvršili još jednu od svojih prijetnji.

Globes tvrdi da su oštećeni kabeli tvrtki AAE-1, Seacom, EIG i TGN, što uzrokuje ozbiljne poremećaje internetske komunikacije između Europe i Azije, a glavna šteta se osjeća u zemljama Zaljeva i Indiji. Procjene su da je šteta na komunikacijskim aktivnostima značajna, ali ne i kritična jer drugi kablovi prolaze kroz istu regiju povezujući Aziju, Afriku i Europu, a oni nisu bili pogođeni. 

Popravak tako velikog broja podvodnih kabela mogao bi trajati najmanje osam tjedana, ali ne smije se zanemariti rizik od novih napada jemenskih pobunjenika. Telekomunikacijske tvrtke bit će prisiljene tražiti tvrtke koje će pristati izvesti popravke i vjerojatno im platiti visoku premiju rizika, objašnjava Globes. 

Tvrtke objavile izvješća o šteti

EIG (European India Gateway) povezuje južnu Europu s Egiptom, Saudijskom Arabijom, Džibutijem, UAE-om i Indijom. Podvodni kabel koštao je 700 milijuna dolara i bio je prvi kabel koji se proteže od Ujedinjenog Kraljevstva do Indije. 

Kabel AAE-1, koji je također presječen, povezuje istočnu Aziju s Europom preko Egipta. Kabel, koji ima kapacitet od 40 terabajta u sekundi, povezuje Kinu sa Zapadom preko zemalja koje pripadaju kinesko-iranskoj osovini, uključujući te zemlje te Pakistan i Katar.

Seacom kabel povezuje Europu, Afriku i Indiju, kao i Južnu Afriku. Viši rukovoditelji međunarodnih komunikacijskih i podvodnih kabelskih tvrtki objavili su izvješća o šteti na LinkedInu i X-u.

Pročitajte više