Izraelske snage napale izbjeglički kamp na Zapadnoj obali, ubile dva Palestinca

Ilustracija: EPA

Izraelske snage ubile su danas dva Palestinca, uključujući i borca islamističke skupine Hamas, tijekom napada na izbjeglički kamp na Zapadnoj obali, rekli su radnici hitne pomoći i Hamas, dok su Izraelci u Gazi gađali lokacije palestinskih sigurnosnih snaga drugi dan zaredom.

U posljednjem nizu nasilja izraelske snage upale su u kamp Nur Shams blizu grada Tulkarma na Zapadnoj obali u ranim jutarnjim satima, upustivši se u satima dugačku pucnjavu s palestinskim borcima, rekli su svjedoci. Izraelska vojska rekla je da je provela "protuterorističku aktivnost" u kampu, uništivši operativni zapovjedni centar opremljen računalima i nadzornim kamerama te su pronašli desetke eksplozivnih naprava i sastojaka za pravljenje bombi.

Nasilje na Zapadnoj obali

"Tijekom operacije osumnjičenici su otvorili vatru i bacili eksplozivne naprave na snage, koje su odgovorile paljbom", priopćila je policija, rekavši da je izraelski vojnik lakše ranjen. Nasilje na Zapadnoj obali bjesni duže od godinu dana, sa sve učestalijim izraelskim upadima, sve češćim napadima doseljenika na palestinska sela, kao što su se učestali i palestinski napadi na Izraelce.

Veći dio godine turbulencije na Zapadnoj obali zasjenile su situaciju u Gazi, blokiranoj obalnoj enklavi kojom upravlja Hamas, no proteklih dana skupine mladića nasilno su protestirale uzduž pregradne žice, bacajući kamenje i improvizirane eksplozive, kao i zapaljive balone u smjeru Izraela.

U nedjelju, barem je pet Palestinaca ranjeno u sukobima s izraelskim snagama, reklo je ministarstvo zdravstva. Kasno poslijepodne izraelska vojska rekla je da već drugi dan provodi napade na kontrolne točke Hamasa u Gazi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više