Izraelski ministar: Izrael će nastaviti svoj pravedan rat u Gazi

Foto: Profimedia

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je da će Izrael nastaviti svoj "pravedan i potreban" rat protiv Hamasa da vrati svoje taoce i učvrsti svoju sigurnost nakon što je Međunarodni sud pravde naredio da zaustavi svoje operacije u Rafahu. 

"Država Izrael predana je nastavku borbe da vrati svoje taoce i obećava sigurnost svojim građanima - gdje god i kad god je potrebno - uključujući i Rafah", rekao je u izjavi.

Rekao je da će Izrael djelovati u skladu s međunarodnim pravom, dok će u najvećoj mogućoj mjeri štititi civilno stanovništvo. 

Današnja presuda izazvala bijes Izraela

Presuda je izazvala bijes Izraela. Ekstremno desničarski ministar financija Bezalel Smotrich rekao je da oni koji traže od Izraela da zaustavi rat također zahtijevaju da on prestane postojati, na što Izrael neće pristati.

Čelnik izraelske oporbe Yair Lapid nazvao je naredbu "moralnim kolapsom i moralnom katastrofom" jer nije povezao zahtjev za prekidom borbi sa zahtjevom da Hamas oslobodi taoce.

Južna Afrika pozdravila je presudu kao revolucionarnu. Međunarodno priznata palestinska vlast rekla je kako presuda predstavlja globalni konsenzus da rat mora završiti, premda je predsjednički glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh rekao da nije dovoljno dalekosežna jer ne zaustavlja borbe u drugim dijelovima Gaze.

Visoki dužnosnik Hamasa Basem Naim rekao je za Reuters: "Pozivamo Vijeće sigurnosti UN-a da odmah implementira ovaj zahtjev Svjetskog suda u praktične mjere kako bi prisililo cionističkog neprijatelja da provede odluku."

Najviši diplomat Europske unije Josep Borrell rekao je: "Kakav će biti odgovor (EU) na danas izrečenu presudu Međunarodnog suda pravde, kakav će biti naš stav? Morat ćemo birati između naše potpore međunarodnim institucijama vladavine prava ili naše podrške Izraelu", rekao je Borrell.

Pročitajte više