Izraelski ministar obrane: Okupacija mora završiti



IZRAEL mora priznati činjenicu da se svijet neće pomiriti s još nekoliko desetljeća izraelske vlasti nad palestinskim narodom, rekao je danas izraelski ministar obrane i šef laburističke stranke Ehud Barak, jedan od tvoraca ofenziva u Libanonu i Pojasu Gaze u neuobičajeno iskrenom govoru.

Barak je na državnom radiju, u vrijeme u kome su odnosi između Izraela i administracije Baracka Obame vrlo napeti, rekao da je vlada premijera Benjamina Netanyahua povukla neke poteze "koji joj ni u kom slučaju ne dolaze prirodno", kao što su prihvaćanje ideje o dvije države i najava zaustavljanja gradnje naselja.

Nemojmo se zavaravati

"Ali, ne trebamo se zavaravati. Sve veći razdor između nas i SAD-a nikako nije dobar za Izrael", rekao je Barak. Problem bi se moglo riješiti inicijativom koja se neće sramiti razmotriti ključna pitanja, kao što su status istočnog Jeruzalema i pitanje povratka palestinskih izbjeglica.

Izraelski ministar obrane odbacio je ideju o tome da SAD nametne rješenje problema, o čemu se nedavno sve češće priča u Washingtonu, ali je napomenuo da Izrael, unatoč svojoj vojnoj snazi, treba legitimnost u očima međunarodne zajednice.

"Svijet nije spreman priznati, a to se neće promijeniti u 2010. godini, ideju da će Izrael još desetljećima vladati nad drugim narodom. To je nešto što nigdje na svijetu ne postoji", rekao je.

Pročitajte više