Izraelski ministar: UN glasanjem o Palestini pokazao da se nasilje isplati

Foto: EPA

Izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da je današnje glasanje u UN-u za punopravno članstvo palestinske države pokazalo da se "nasilje isplati" i nagradilo je palestinski Hamas za njegov krvavi napad 7. listopada na Izrael.

Usvojena ogromnom većinom, rezolucija Opće skupštine UN-a "nagrađuje ubojice i silovatelje Hamasa i potkopava napore da se oslobode taoci" koje je palestinski pokret oteo 7. listopada, piše na X-u Israel Katz, za kojeg je poruka koju šalje UN "regiji ispunjenoj boli: nasilje se isplati."

"Apsurdna odluka donesena danas na Općoj skupštini UN-a naglašava strukturnu pristranost UN-a i razloge zašto se pod vodstvom glavnog tajnika (Antonia) Guterresa UN pretvorio u nebitnu instituciju", rekao je Katz.

Palestinske vlasti pozdravile rezoluciju

Palestinske vlasti u Ramali pozdravile su usvajanje rezolucije Opće skupštine UN-a. Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da će "Palestina nastaviti svoja nastojanja da dobije punopravno članstvo u UN-u".

Opća skupština UN-a podržala je palestinski zahtjev za punopravnim članstvom, ustvrdivši da ispunjava uvjete i pozvala Vijeće sigurnosti da "pozitivno ponovno razmotri to pitanje".

Rezolucija automatski ne daje Palestincima punopravno članstvo u UN-u, nego samo utvrđuje da ispunjavaju uvjete za priključivanje.

Pročitajte više