Izraelski parlament traži kandidata za novog premijera

Foto: EPA

IZRAELSKI predsjednik Reuven Rivlin zadužio je izraelski parlament da pronađe kandidata za novog premijera kako bi zemlja izišla iz političke blokade nezapamćene u njezinoj povijesti i izbjegla održavanje trećih izbora u manje od godinu dana.

Prvi put u povijesti Izraela, kazao je Rivlin, nijedan kandidat nije uspio formirati vladu nakon izbora 17. rujna, na kojima ni Benjamin Netanyahu ni Benny Gantz nisu dobili većinu.

Novi premijer imat će dva tjedna da formira vladu

Rivlin je stoga danas povjerio predsjedniku parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu zadaću da pronađe osobu koja bi mogla sastaviti novu vladu.

On je tu zadaću preuzeo u ime parlamenta koji ima 21 dan, do 11. prosinca, da Rivlinu podnese dokument s potpisima najmanje 61 zastupnika koji podržavaju jednog svojeg kolegu za novog premijera.

Time se pokušava izbjeći održavanje trećih izbora u manje od godinu dana, nakon što izbori u travnju i rujnu nisu omogućili formiranje vlade.

Izabrani kandidat imat će 14 dana da formira vladu. Ako nitko ne uspije osigurati dovoljnu potporu, parlament će biti raspušten i ići će se na nove izbore, vjerojatno u ožujku.

Zastupnici bi mogli ponovno tu dužnost povjeriti ili Netanyahuu ili Gantzu, što bi dovelo do novih teških pregovora.

Netanyahu je danas opet pozvao Gantza na izravne pregovore, bez ikakvih uvjeta. "Moramo učiniti konačni napor kako bismo zajedno formirali vladu nacionalnog jedinstva", rekao je.

Hoće li se dići optužnica protiv Netanyahua?

Sve su oči sada uprte u državnog tužitelja Avichaija Mandelblita koji treba donijeti odluku hoće li podignuti optužnicu protiv Netanyahua zbog malverzacija, zloporabe povjerenja i korupcije u nizu afera.

Netanyahu, naime, želi biti na službenoj dužnosti ako bude morao odgovarati pred pravosuđem, a Gantz u tom slučaju ne želi s njime dijeliti vlast.

Pročitajte više