Izraelski predsjednik: Kod hamasovaca smo pronašli Al Qaidine upute za kemijsku bombu

Foto: Screesnhot SkyNews

Teroristi Hamasa koji su se probili u Izrael nosili su upute o izradi kemijskog oružja, rekao je izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Izraelske snage tvrde da su otkrile materijal na tijelima mrtvih boraca u kibucu Be'eri, gdje je prema procjenama 20% od 1100 stanovnika ubijeno ili oteto. Dokumente je predsjednik Herzog pokazao Sky Newsu u večerašnjem intervjuu.

"To je Al Qaidin materijal. Službeni Al Qaidin materijal. Imamo posla s ISIS-om, Al Qaidom i Hamasom", rekao je Herzog. "Šokantno je gledati upute koje su dane o tome kako raditi i kako stvoriti neku vrstu neprofesionalnog kemijskog oružja s cijanidom."

Obavještajni podaci, s kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju sastojke potrebne za izradu kemijske bombe. Sky News je odlučio zamutiti dio materijala.

Na pitanje razumije li zašto su mnogi Izraelci ljuti i osjećaju da su ih vlada i sigurnosne snage iznevjerili, Herzog je odgovorio potvrdno:

"Apsolutno. Slušam to cijeli dan. Slušam to od obitelji cijeli dan i čujem to od izbjeglica, onih koji su morali otići i sada su u hotelima i drugim mjestima diljem zemlje i skloništima samo s nekim djelićem odjeće i to je to. Ljudi su jako, jako frustrirani i očito jako ljuti, i to opravdano."

Ali još nije uperio prst u premijera Benjamina Netanyahua: "Budući da smo u ratu, jer moramo pobijediti, jer se dižemo kao lav, jer moramo braniti svoje ljude i promijeniti stvarnost, mi ćemo se nositi sa svim tim nakon rata."

Pročitajte više