Izraelski veleposlanik očitao lekciju Glasnoviću o druženju s teroristima

Foto/Screenshot: Nikola Ćutuk/PIXSELL/MemriTV

SABORSKI zastupnik Željko Glasnović prošlog je tjedna, u društvu njemačkih neonacista i drugih desnih ekstremista, posjetio Libanon, susreo se s predstavnicima Hezbolaha i položio vijenac na memorijalni spomenik "Hezbolahovim mučenicima".

Drugim riječima, položio je vijenac ispred spomenika borcima organizacije čije vojno krilo Europska unija, dakle i Hrvatska, smatra terorističkom organizacijom. Štoviše, SAD, Izrael i Kanada smatraju i političko krilo Hezbolaha, koje je dio vladajuće koalicije u Libanonu, terorističkom organizacijom. 

>> Glasnović s neonacistima posjetio Hezbolah

Glasnović je u saboru govoreći o svom posjetu naveo kako je osim Libanona posjetio i Siriju, gdje su, kako tvrdi, spremna stambena naselja da prime natrag izbjeglice iz Libanona. "Ali, naravno, to ne želi Izrael, ne žele Sjedinjene Američke Države jer to područje gdje su ta naselja kontrolira sirijska vlada", kaže Glasnović optužujući tako SAD i Izrael da blokiraju povrataka izbjeglica. Ne spominje, naravno, da posljednjih dana na sjeverozapadu Sirije ruske i sirijske režimske snage ponovno žestoko bombardiraju pokrajinu Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika.

Ne spominje ni izvještaje, među ostalim i Foreign Policyja i Guardiana, o izbjeglicama koji su se vratili u Siriju pa su ondje bili uhićeni i nestali u bezdanu sirijskog zatvorskog sustava, u kojem je od početka rata mučen i pogubljen zastrašujući broj ljudi. Amnesty International objavio je 2017. dramatičan izvještaj naslovljen "Ljudska klaonica" u kojem dokazuje da su u zatvorima režima Bašara al-Asada pogubljene tisuće političkih zatvorenika, a koautor UN-ovog izvješća o zločinima nad zatvorenicima u Siriji, Sir Desmond de Silva, usporedio je te zatvore s Auschwitzom.

>> Prizori iz sirijskih zatvora podsjećaju na Auschwitz, kaže UN-ov tužitelj

Glasnović brani terorističku organizaciju i odaje počast njenim borcima

Ništa to Glasnovića ne zabrinjava, ali se zato jako brine za žrtve izraelskih vojnih operacija u Gazi i Libanonu, iako su barem za red veličine manje od žrtava sirijskog režima. A upravo je libanonski Hezbolah, uz Iran i Rusiju, ključni saveznik Asada. Hezbolah je također glavni razlog, odnosno meta čestih izraelskih zračnih udara u Siriji, u skladu s izraelskom vojnom doktrinom prema kojoj se čini sve da bi se spriječilo gomilanje iranskih snaga i njihovih paravojnih klijenata uz sjevernu granicu. 

"Korijeni sukoba na Bliskom istoku se sakrivaju u magli dezinformacija od strane nekih vlada, neke sam već spomenuo", kaže Glasnović aludirajući opet na SAD i Izrael. To je ponovno povezao s desničarskom teorijom zavjere o islamizaciji Europe.

"Čiji je to projekat? Tko je stvorio Al-Kaidu, Muslimansku braću, tko je poslao vehabije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su sada oni? Tko je bio pred Bečom 1683.? Mi pravimo grešku jer nisu svi muslimani i sve skupine koje se bore za svoju samostalnost i slobodu, i neke od tih skupina kao Hezbolah su branile kršćanske enklave u istočnom Libanonu od napada ISIL-a. Koji je stav hrvatske vlade prema ovim pitanjima?" pitao se Glasnović.

"Sad dolazi Eurosong u Izrael. Mi idemo na Eurosong. Oni dobivaju svake godine 3.8 milijardi dolara i više za onu opremu, a nama nude mrvice sa stola. F-16. Kakav je stav hrvatske vlade? Koji kurs ćemo mi imati? Hoćemo li biti samostalni ili ćemo biti satrapija EU ili drugih sila koje nama zamagljuju teren", požalio se Glasnović povezujući Eurosong, ratove u Siriji i Jemenu i fijasko s prodajom izraelskih F-16 u svom koliko nesuvislom, toliko i skandaloznom izlaganju usmjerenom protiv SAD-a i Izraela. 

Naravno da Glasnović, kao i svaki drugi građanin, ima pravo izricati antiameričke i antiizraelske stavove sve dok oni ne prelaze granicu govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju, u ovom slučaju protiv Židova - naroda koji je, nota bene, ustaški režim u Drugom svjetskom ratu gotovo iskorijenio s prostora današnje Hrvatske, kao i njihovi nacistički saveznici u ostatku Europe. No kao saborski zastupnik, i to onaj koji je izabran na listi HDZ-a za dijasporu, Glasnović se sada izravno suprotstavlja naširoko proklamiranom stavu ove i manje-više svih dosadašnjih hrvatskih vlada o SAD-u i Izraelu kao strateškim partnerima i saveznicima. Uz to se druži, odaje počast i pruža podršku neprijateljima naših saveznika. A naša vlada, sabor i predsjednica o tome upadljivo šute. 

Izraelski veleposlanik: Nije iznenađenje da neonacisti podržavaju Hezbolah, ujedinjuje ih mržnja prema Židovima

Za komentar o ovom skandalu koji je prošao praktički ispod radara, pitali smo novog izraelskog veleposlanika Ilana Mora. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti, preveden s engleskog jezika.

"Vrlo je nesretno što se političar iz hrvatskog parlamenta susreo s predstavnicima dobro poznate terorističke organizacije koju i EU prepoznaje kao terorističku organizaciju. Čineći to, on je dao legitimitet ovoj terorističkoj organizaciji u vrijeme kada ostatak svijeta konačno razumije stvarnu opasnost terorizma. Mora se reći:

  • Iran je pomogao stvoriti terorističku grupu Hezbolah u Libanonu u ranim osamdesetima kako bi proširio svoj utjecaj u regiji.
  • Hezbolah je odgovoran za ubojite napade protiv izraelskih, američkih i židovskih meta diljem svijeta.
  • Iran je transferirao goleme količine naoružanja, boraca i drugih zaliha Hezbolahu kroz svoj Korpus Islamske revolucionarne garde. On je odgovoran za transferiranje tisuća raketa koje je Hezbolah koristio protiv izraelskih civila.
  • Uz svoju nasilno antiizraelsku poziciju, Hezbolahova odanost Iranu i Siriji rezultirala je uključenošću Hezbolaha na strani sirijskog režima u građanskom ratu u toj zemlji.
  • Hezbolah se protivi Zapadu i postojanju države Izrael.
  • Hezbolah pokušava stvoriti islamsku državu u Libanonu po uzoru na Islamsku Republiku Iran.
  • Teroristička organizacija Hezbolah je produžena ruka islamističkog iranskog režima koja sačinjava drugi front protiv Izraela, a naoružava ga se stotinama tisuća raketa Kaćuša.
  • Prije nekoliko tjedana Izrael je pokrenuo kampanju kako bi razotkrio i neutralizirao mrežu prekograničnih terorističkih tunela na našoj sjevernoj granici s Libanonom. Njihov cilj je bio penetrirati u naš teritorij, otimati naše ljude, uključujući civile, ubijati civile i osvojiti dio Galileje u sjevernom dijelu Izraela.
  • Ovo nije samo čin agresije, ovo je čin rata. 
  • Hezbolah vrši dvostruki ratni zločin. Cilja izraelske civile dok se skriva iza libanonskih civila. To je dvostruki ratni zločin.
  • Teritorij Libanona koristi se kako bi se napadalo izraelski teritorij. Njihov teritorij koristi Hezbolah, koji je dio njihove vlade, kako bi kopao terorističke tunele, terorizirao, otimao i ubijao naše građane. Stoga držimo Libanon odgovornim.
  • Hezbolah koristi svaku treću kuću u selima južnog Libanona za svoje agresivne svrhe. I UN to zna.
  • Hezbolah je dio globalne iranske mreže agresije.
  • Hezbolah se mora osuditi zbog njegovih činova agresije protiv Izraela i zbog ugrožavanja sigurnosti libanonskog naroda i kršenja izraelskog suvereniteta.
  • Hezbolah, palestinski Hamas i jemenski Hutiji - koji svi imaju iransku podršku - entiteti su koji predstavljaju rizik za stabilnost Bliskog istoka i za Izrael te su odlučni da izbrišu Izrael s lica planeta.

A ovo su samo neki dijelovi terorističkih aktivnosti Hezbolaha. Stoga, umjesto susreta s teroristima, svaka pristojna osoba, uključujući političare, trebala bi držati terorističku organizaciju Hezbolah, Libanon i naravno Iran odgovornima za njihove terorističke aktivnosti. Svaka pristojna osoba, uključujući političare, ne smije ih priznavati već ih treba delegitimirati, boriti se protiv njih i zaustaviti ih jer ono što vidite nije samo teško kršenje izraelskog suvereniteta i sigurnosti već i teško kršenje sigurnosti bilo koje nacije. Na svijetu.

Ova teroristička organizacija mora biti proglašena, u cijelosti, kao teroristička organizacija; morale bi biti na snazi snažnije i strože sankcije protiv Hezbolaha za njegovu agresiju protiv građana Izraela. Umjesto susreta s teroristima, trebali bi podržavati pravo Izraela da se brani od agresije koju inspirira i kojom rukovodi Iran, a koju provode teroristi Hezbolaha. Jedna je stvar sigurna: Izrael će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere kako bi zaštitio svoj narod i branio granice protiv Hezbolaha i njegovog pomagača, Islamske Republike Iran, koja podržava terorizam, i protiv drugih arapskih zemalja.

Nije iznenađenje što su među onima koji podržavaju terorističku organizaciju Hezbolah i neonacističke stranke iz Njemačke i drugih zemalja diljem svijeta, ujedinjene u svom antisemitizmu i mržnji prema židovskom narodu i Državi Izrael, jedinoj demokraciji na Bliskom istoku. Izrael nije problem, nego rješenje za Bliski istok. Onaj tko danas podržava terorizam i identificira se s njim, sutra može završiti kao njegova žrtva...", napisao je veleposlanik Mor u svojoj izjavi za Index.

Pernar: Islamski "terorizam" nije ništa prema američkom i izraelskom

Ipak, Glasnović nije jedini saborski zastupnik koji promiče zabrinjavajuće teze protiv saveznika Hrvatske - SAD-a, Izraela i EU-a. Predsjednik Živog zida već godinama za sabornicom, u intervjuima i sa svog Facebook profila promiče prilično sirovu i banalnu, ali njegovim fanovima očito privlačnu propagandu usmjerenu protiv SAD-a, EU-a i Izraela, a u korist Rusije i njenih saveznika, poput sirijskog režima.

>> MASAKR U GAZI Palestinci pokapaju žrtve, najmlađa je imala samo osam mjeseci

Dosad smo već od njega mogli čuti jedva prikrivene antisemitske teorije zavjere o tome kako "cionisti", povezani s "financijskom elitom koja lihvari cijeli svijet i drži medije", u isto vrijeme navodno "ne dozvoljavaju" da se govori o stradanju Palestinaca. To je, naravno, prilično prozirna laž - mediji, pa tako i Index, redovito pišu o stradanju Palestinaca u sukobima s izraelskim snagama. No u svemu ovome Pernar samo slijedi primjer svog prijatelja i uzora, teoretičara zavjera Davida Ickea, kojem je nedavno zbog promicanja antisemitizma zabranjen ulazak u Australiju.

>> Pernarovom prijatelju i teoretičaru zavjera zabranjen ulaz u Australiju

No Pernar je u videu koji je objavio u ponedjeljak otišao još dalje. Po tko zna koji put optužuje medije za "manipulaciju", ovog puta u slučaju terorističkog napada koji je počinio australski državljanin i deklarirani fašist u Novom Zelandu, a u kojem je ubijeno 50 muslimanskih vjernika u dvjema džamijama. Mediji su licemjerni, tvrdi Pernar, jer osuđuju ovaj pokolj, a ne osuđuju ratove u kojima su SAD i Izrael sudjelovali na Bliskom istoku. 

"Jeste li se pitali, ljudi, koji je smisao takvog izvještavanja, odnosno da li vam mediji pokušavaju skrenuti pozornost s najvećeg neprijatelja islamskog svijeta, neprijatelja koji pokušava promijeniti status trećeg svetog mjesta za muslimane, džamije al-Aksa u Jeruzalemu, i zapravo ju oduzeti muslimanima, nakon što su oduzeli skoro cijelu zemlju njima, nakon što su protjerali Palestince sa četiri petine nje. Zapitajte se ljudi. Dajte otvorite oči. Pamet u glavu", galami Pernar u ovom, čak i za njegove pojmove rastrojenom i bizarnom monologu. Istovremena videopodloga sukoba izraelske policije i palestinskih prosvjednika u Jeruzalemu samo potvrđuje da misli upravo na Izrael kao "glavnog neprijatelja islamskog svijeta". 

Štoviše, Izrael je za Pernara "cionistički entitet", što je termin koji iranski i drugi bliskoistočni režimi i terorističke organizacije poput Hamasa i Hezbolaha koriste kako bi oduzeli ovoj državi legitimitet, odnosno pravo na postojanje. A ako se Pernara pita, upravo je osnivanje Države Izrael uzrok pojave islamističkog terorizma: "Do okupacije Palestine, islamskog terorizma nije bilo. Nakon okupacije Palestine, krenuo je terorizam. Ja to nazivam (navodnim) terorizmom, jer to zapravo nije nikakav terorizam." Pri tome naš teoretičar zavjera praktički opravdava islamistički terorizam tvrdeći da se radi o navodnom terorizmu jer je pravi, "državni terorizam", onaj koji vrše Izrael, SAD i Zapad. A ovo, ponovimo, nisu stavovi nekog marginalnog ekstremista. To su stavovi saborskog zastupnika i predsjednika po anketama treće najjače stranke u Hrvatskoj. 

Pročitajte više