Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj: Iran mora shvatiti da imamo pravo na reakciju

Foto: N1/Screenshot

"Iran kontinuirano prijeti Izraelu. Riječ je o desetgodišnjoj prijetnji i smatramo da međunarodna zajednica ne čini dovoljno da zaustavi Iran. Važno je da Iran shvati da to ne smije ponoviti. Zahvalni smo međunarodnoj zajednici, prijateljima SAD-u, europskim državama i Hrvatskoj jer su osudili napade, no zadržavamo pravo da reagiramo jer ako ne reagiramo, Irancima pružamo osjećaj da mogu nastaviti kao dosad", poručio je za N1 Gary Koren izraelski veleposlanik u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Iran je u subotu navečer lansirao dronove i projektile na Izrael kao odgovor na izralski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Većina dronova i projektila je oborena pa je napad prošao bez težih posljedica.

Koren je dodao da očekuje pojačavanje političkih sankcija i njihovo proširenje na "elemente koji bi mogli biti bolni za Iran, ali učinkoviti". Rekao je i da iranska revolucionarna garda mora biti stavljena na popis terorističkih organizacija.

"Iran orkestrira ovaj kaos i terorističke akte"

Sigurnosno vijeće UN-a pokrenuo je pitanje radi li se samo o sigurnosti Izraela. "To je prijetnja i drugim regionalnim državama i globalno", poručio je pa dodao da se "Iran cijelo vrijeme skrivao iza posrednika, od Hutista do šijitske milicije, no ovime se pokazalo ono što je Izrael cijelo vrijeme tvrdio. Iran orkestrira ovaj kaos i ove terorističke akte".

Iran je upozorio da, ako Izrael odgovori na projektile, može doći do protunapada na Jordan i američke baze na Bliskom istoku. Na pitanje koliko je to prihvatljivo i ne znači li eskalaciju krize i na globalnom, ne samo regionalnom nivou, Koren kaže da se treba zapitati je li status quo prihvatljiviji.

"Iran cijelo vrijeme širi i pomiče granice. Izostankom reakcije dajemo Iranu jamstvo da se može izvući nekažnjeno, a sljedeći napad može biti još gori. Ako sad ne budemo dovoljno oštro reagirali, uvijek slušamo prijatelje, pretpostavljam da postoje dileme i zahvalni smo neposrednim susjedima i uvjerili smo ih da ih ne želimo dovesti u opasnost, ali i oni su zabrinuti", napomenuo je.

"Ako Hamas preživi, ništa nećemo dobiti"

Govorio je i o povratku Izraelaca koji su oteti u napadu Hamasa 7. listopada. Rekao je da je nova runda pregovora propala jer je, tvrdi, Hamas već peti put dao negativan odgovor.

"To je i dalje jedan od glavnih ciljeva našeg rata protiv terorizma. Moramo završiti ovaj rat tako što ćemo eliminirati vojnu prijetnju Hamasa. Jer ako Hamas preživi, ako njegov zapovjedni lanac preživi, ništa nećemo dobiti", poručio je.

"Susjedne zemlje bi također htjele vidjeti uništavanje Hamasa jer je radikalni islam opasan, ne samo za Izrael. Što se tiče rješenja s dvije države, mi želimo mir s Palestincima, ali s kojim Palestincima? Onima koji pozivaju na uništenje Izraela? Prije tri tjedna ankete su pokazale da 72 posto Palestinaca u Gazi opravdava ono što je Hamas učinio. To su složenija pitanja, no nemamo izbora uz sva ispaštanja i bol koju trpe civili, nema druge opcije, nema čarobnog rješenja s pomoću kojeg bismo mogli eliminirati Hamas i radikalni islam. Jedini je način da se predaju i oslobode taoce, ali ta odluka je, nažalost, na njima."

Na kraju je rekao da Izrael, unatoč kritikama, ima funkcionirajuću vladu te da je izraelsko društvo jedinstveno u potpori njihovih koraka. Također, dodaje da prema anketama većina Izraelaca očekuje odgovor države na napad iz Irana.
 

Pročitajte više