Izraelski vojnici u Zapadnoj obali uhitili desetoricu vođa Hamasa

IZRAELSKA vojska u četvrtak je uhitila desetoricu vođa Hamasa u Zapadnoj obali, a među uhićenima je četvero Hamasovih zakonodavaca, sveučilišni profesor i bivši premijer.

Pretpostavlja se kako su ova uhićenja poduzeta, jer su prije dva dana propali pregovori o razmjeni zarobljenika te bi uhićenici trebali izvršiti pritisak na Hamas da oslobodi izraelskog vojnika Gilada Schalita koji je zatočen u Pojasu Gaze.

"Nemoralna ucjena cionističkih okupatora"
 
Hamasov vođa u Gazi Ahmed Bahar ovo je zatočenje nazvao "nemoralnom ucjenom cionističkih okupatora". Izraelci su u nekoliko akcija uhitili desetke Hamasovih političara iz Zapadne obale nakon što su oni zatvorili 22-godišnjeg Schalita u lipnju 2006. godine.

Uhićeni su bivši palestinski premijer Nasser Shaer i još četvorica Hamasovih zakonodavaca, a neki od njih su već prije bili u izraelskom zatvoru. Izraelski premijer na odlasku Ehud Olmert nadao se da će vojnika osloboditi za par dana i prije nego na vlast dođe nova vlada. Zbog toga je poslao i dva izaslanika u Kairo koji su se u utorak vratili u Izrael neobavljena posla. 

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više