Izumljene posebne leće za sprečavanje razvoja kratkovidnosti

Znanstvenici s Politehičkog sveučilišta u Hong Kongu u srijedu su objavili rezultate istraživanja prema kojima bi se korištenjem posebnih leća mogao zaustaviti razvoj kratkovidnosti kod djece.

Leće bi funcionirale na način da modificiraju svjetlo koje ulazi u oko, utječući na to da se mrežnica kod kratkovidnog djeteta tijekom njegova razvoja i sama razvija drukčije nego što je uobičajeno, te se na taj način sprječava daljnji razvoj kratkovidnosti. Dakle, djeca koja bi koristila ovakve leće, nakon rane dijagnoze miopije na kraju mogla dobro vidjeti i bez njih.

Istraživanje je do sada provođeno na pilićima, no znanstvenici smatraju da je dovoljno sigurno da se može prijeći na sljedeću fazu, u kojoj će sudjelovati oko 300 školske djece koja pate od kratkovidnosti.

Ovo bi otkriće moglo biti od velike koristi posebno u azijskim zemljama, gdje se, tvrde znanstvenici, u posljednjih nekoliko godina razvila prava epidemija kratkovidnosti kod djece. U Hong Kongu je, primjerice, čak 70 posto djece kratkovidno.

Zamjenik direktora Centra za istraživanje kratkovidnosti To Chi-ho izjavio je kako bi "preventivne" leće mogle postati revolucionarnijim rješenjem u medicini od laserske kirurške metode koja se s velikim uspjehom koristila do sada.

Pročitajte više