VIDEO Izvanredno stanje u Charlotteu, ranjeni prosvjednik kritično

Foto: Hina

GUVERNER američke savezne države Sj. Karolina proglasio je izvanredno stanje u srijedu zbog nasilja na novim prosvjedima u Charlotteu, gdje se muškarac ranjen metkom nalazi u "kritičnom stanju".

Guverner Pat McCrory "pobrinuo se oko raspoređivanja Nacionalne garde i prometne policije za pomoć lokalnoj policiji u Charlotteu", kao što je napisao na Twitteru.

Demonstracije su započele mirno, no zatim su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina prosvjednika marširalo kroz grad. Približivši se središnjem raskršću u donjem dijelu grada, prosvjednici su se sukobili s policijskim službenicima koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz cestu. U tome trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike, a oni su bacali petarde na policijske dužnosnike. Prosvjednici su viđeni i da pljačkaju trgovine.



U utorak navečer i srijedu ujutro u tome gradu stradalo je 16 policijskih dužnosnika u sukobu s prosvjednicima, koji su bacali kamenje, palili vatru i nakratko blokirali promet na međudržavnoj autocesti.

"Umorni smo od ljudi, posebno policije koja ubija nas crnce. Charlotte je oduvijek bio tih, no sada je vrijeme da postane glasan", kazala je Blanche Penn, dugogodišnja aktivistica.

Gradska uprava objavila je da je jedan muškarac ranjen metkom, i da "diše uz pomoć respiratora, te je u kritičnom stanju ali ne mrtav", nakon što je pogrešno objavljeno da je poginuo u nasilju "među civilima". U neredima su ozlijeđeni jedan novinar i snimatelj koji su se našli u središtu sukoba. 

Bijes prosvjednika izazvala je smrt Keitha Lamonta Scotta, 43-godišnjeg crnca, ubijenog u utorak. Po tvrdnjama policije, Scott je smrtno ranjen kad je odbio odložiti ručno oružje. Njegova obitelj tvrdi da je Scott u rukama imao knjigu, te da sjedio u automobilu i čekao da školski autobus iskrca njegovog sedmogodišnjeg sina.

U Scotta je pucao crni policajac koji je privremeno udaljen s dužnosti. Potvrđeno je da postoji snimka događaja, ali vlasti je zasad nisu objavile.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.