Izvješće: Američka reakcija na napade 11. rujna bila konfuzna

AMERIČKE civilne i vojne vlasti konfuzno su reagirale na terorističke napade 11. rujna 2001. za koje uopće nisu bile pripremljene, izvijestilo je u četvrtak američko Povjerenstvo koje istražuje napade.

Povjerenstvo tvrdi da su postupci za izvanredna stanja bili pripremani za tradicionalne otmice zrakoplova, a ne za samoubilačke kakve su se dogodile 11. rujna.

"Sjevernoameričko zapovjedništvo za zračnu obranu (NORAD) i Savezna zračna uprava (FAA) bile su nepripremljene za vrst napada izveden protiv Sjedinjenih Država 11. rujna 2001", reklo je Povjerenstvo za istraživanje napada započinjući poslednji dan javnih saslušanja o napadima nakon kojih će u srpnju objaviti konačno izvješće.

"Oni su se borili pod teškim okolnostima da improviziraju obranu protiv dotad nezapamćenog izazova s kojim se nisu nikad susreli i nisu bili obučeni da mu se suprotstave", zaključilo je izvješće.

"Borili smo se protiv mnogih fantoma toga dana", rekao je Povjerenstvu načelnik Glavnog stožera američkih oružanih snaga general Richard Myers.

Izvješće kaže kako NORAD i FAA nisu koordinirali svoje postupke, a da Bijela kuća nije bila obaviještena da su teroristi oteli zrakoplove sve dok se prvi od njih nije srušio na Svjetski trgovački centar u New Yorku.

Civilne vlasti su kasno obavijestile američku obranu o terorističkom napadu, a bilo je i teško pratiti otete zrakoplove jer su otmičari isključili transpondere, elektronske uređaje koji odašilju podatke o zrakoplovu.

Povjerenstvo je u izvješću zaključilo da je američka zračna obrana imala malo izgleda oboriti neki od otetih zrakoplova i tako ga spriječiti da dosegne svoju metu. Dužnosnici NORAD-a su tvrdili da su možda mogli oboriti zrakoplov za koji se vjerovalo da je ciljao Bijelu kuću ili američki Kongres prije nego se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici provalili u pilotsku kabinu boreći se s otmičarima.

Problema s informiranjem i komunikacijama imalo je i najviše vodstvo Sjedinjenih Država.

U vrijeme napada predsjednik George W. Bush se nalazio u Floridi, a najviši dužnosnik u Washingtonu bio je potpredsjednik Richard Cheney.

Cheney je iz svog podzemnog skloništa u Washingtonu nakon što mu je to odobrio predsjednik Bush izdao zapovijed da se oteti zrakoplovi sruše, ali vojni piloti nisu dobili naredbu sve dok posljednji od četiri oteta zrakoplova nije pao na livadu u Pennsylvaniji.

Cheney je, međutim, u razgovoru s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom pola sata nakon izdavanja zapovijedi rekao kako misli da je ona i izvedena i da su dva zrakoplova srušena.

Izvješće daje sliku odlučnosti predsjednika Busha koji je odobrio da se zrakoplovi sruše.

"Izgleda da imamo manji rat, čuo sam za Pentagon. U ratu smo, netko će za to platiti", stoji u zapisu razgovora Busha s Cheneyom nakon što je predsjednik obaviješten o otmicama zrakoplova.

Povjerenstvo je u srijedu izvijestilo da je Al Qaida prvotno predviđala znatno veći napad nego što je konačno izveden.

Planer napada Khalid Šeik Mohammed je želio izvršiti napad s 10 zrakoplova na istočnoj i zapadnoj strani Sjedinjenih Država. Predložio je da on upravlja jednim zrakoplovom, pobije sve putnike muškarce, sleti na neki američki aerodrom i u govoru osudi američku politiku na Bliskom istoku prije nego oslobodi žene i djecu.

Osama bin Laden je odbacio plan kao presložen i odlučio se za četiri zrakoplova, izvijestilo je Povjerenstvo.

Pročitajte više