Izvješće UN-a oslobodilo Rusiju krivnje za napad na Gruziju

IZVJEŠĆE Europske Unije o prošlogodišnjem petodnevnom sukobu Gruzije i Rusije u ruskoj pokrajini Južnoj Osetiji optužuje Gruziju i na nju stavlja svu krivnju. Gruzija je po izvješću neopravdano napala separatističku pokrajinu Južnu Osetiju. Do toga je došlo nakon dugotrajnih provokacija od strane Rusije i zbog napetosti među državama.

U sukobu su međunarodno humanitarno pravo prekršile sve strane koje su u njemu sudjelovale, kako gruzijske tako i ruske, ali i južnoosetijske. Rizik da bi došlo do novog sukoba je visok i ozbiljan. Upisan je u dugo očekivanoj obavijesti koja je rezultat desetomjesečnog istraživanja. Kako je objašnjeno u izvješću, ruski odgovor na gruzijski napad je "zakonit" u smislu obrane. Na izvješće se odazvala Gruzija koja tvrdi kako se u izvješću dokazuje da je Rusija pred sukob dugo planirala konflikt s Gruzijom.

Rusi zadovoljni izvješćem, Gruzijci prosvjeduju

Ruski veleposlanik u EU je nakon objave izvješća naglasio kako se ne radi o proruskom izvješću: "Potvrđuje ono što smo mi znali cijelo vrijeme, tko je započeo rat i tko nosi odgovornost". Gruzija se suprotstavlja takvoj interpretaciji. Rusko vanjsko ministarstvo je odbilo navode kako je u ratu protiv Gruzije Rusija upotrijebila neproporcionalno veliku silu. Ključna točka izvješća, po njihovom mišljenju je navod da je Gruzija kriva za početak sukoba.

Podsjetimo, prošle godine u kolovozu Gruzija je započela s ofenzivom u Južnoj Osetiji da bi nekoliko sati kasnije u regiju ušle ruske sile. Napetosti među državama traju i dalje. Gruzijske sile su u noći 8. kolovoza 2008. godine ušle u Južnu Osetiju. Njihov napad su ruski vojnici, tenkovi i vojni zrakoplovi u petodnevnom ratu brzo ugušili te je borba prekinuta nakon primirja u kojem je posredovala Europska unija, prenosi Reuters.

Službena Moskva tvrdi kako su štitili ruske državljane koji žive na tom području iako je Tbilisi, glavno grad Gruzije Rusiju optužio za izazivanje konflikta koji bi joj omogućio stabilniji nadzor nad pokrajinom i destabilizacijom gruzijske prozapadne vlade. Nakon završetka sukoba Rusija je priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije te na njihovom teritoriju namjerava postaviti 7.600 svojih vojnika.

Pročitajte više