Izvor iz vrha HDZ-a najavljuje zaokret: "Okrećemo se centru, dosta je bilo ustaša i partizana"

Foto: Facebook

NAKON što je Tomislav Karamarko podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, već su krenule spekulacije o njegovom nasljedniku.

Europarlamentarac Andrej Plenković jedini je zasad javno istupio s izjavom da je spreman preuzeti HDZ, dok se za ostale, kako je Index već pisao, spominju Ivana Maletić, Darko Milinović, Tomislav Tolušić, Miro Kovač i Oleg Butković.

Tomislav Tolušić Indexu nije želio davati izjave, istaknuvši kako još nisu ni raspisani unutarstranački izbori.

HDZ još ne zna kako će provesti izbore

Ostali HDZ-ovci isto šute. Svi čekaju Predsjedništvo stranke koje se treba održati u četvrtak, a novi izbori u stranci trebali bi se održati unutar 30 dana, kako je najavio Milijan Vaso Brkić, koji je do izbora preuzeo HDZ.

S druge strane, izvor iz vrha HDZ-a, koji je želio ostati anoniman zbog cjelokupne situacije u stranci, razgovarao je s nama o planovima stranke te otkrio na koji način planiraju do pobjede na izvanrednim parlamentarnim izborima, koje predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović treba raspisati.

"U četvrtak ćemo imati sjednicu Predsjedništva na kojoj će se raspravljati o tome na koji način ćemo provesti unutarstranačke izbore. Vidjet ćemo hoćemo li ići po principu jedan član - jedan glas ili ćemo sazvati Sabor HDZ-a. Kako god vremena je jako malo i trebamo što prije odabrati novog predsjednika", rekao nam je izbor.

Žele izbore 11. rujna

Istaknuo je kako su u HDZ-u skloniji opciji da se izbori održe 11. rujna.

"Bolje je što je kasnije prema Ustavu moguće kako kampanja ne bi pogodila građane za Veliku gospu ili za vrijeme godišnjih odmora. O mogućim kandidatima ne bi volio nagađati, najvažnije je sad što prije razriješiti unutarstranačku situaciju i okrenuti se parlamentarnim izborima", dodao je izvor, uvjeren u to da mogu popraviti loš rejting stranke.

"Naučili smo lekciju iz 2015., sad trebamo ići s najboljim programom i dobrom kampanjom. Ići ćemo po pobjedu, nećemo ništa kalkulirati", kazao je izvor iz samog vrha HDZ-a, dodajući kako će sigurno ići u koaliciju, no još ne znaju hoće li u njoj biti i svi partneri iz Domoljubne koalicije.

Idućih će, kaže, dana vidjeti tko će biti u njoj, no ono što je najvažnije tvrdi, je odmah od desnog ekstremizma.

"Milanović je aktivirao pitanje ustaša i partizana"

"Fokus nam mora biti i biti će centar, gospodarstvo i zapošljavanje. Moramo poboljšati standard građana i brinuti o njihovim potrebama. Također moramo se odmaknuti od ustaša i partizana.

Iako pitanje ustaša i partizana je aktivirao Zoran Milanović kad je ukinuo pokroviteljstvo Bleiburgu, iako je upravo Račanova Vlada uvela to pokroviteljstvo. Mislim da je taj trenutak 2012. bio presudan kad je sve krenulo krivim putem u smjeru ustaša i partizana", smatra naš izvor.

Na pitanje koje su najveće greške HDZ-a u propaloj Vladi nije želio odgovoriti, no dodao je kako MOST nije jedini krivac za propalu Vladu.
 

Pročitajte više