Izvor za Index: Domovinski pokret za svako neslaganje prijeti raskidom koalicije

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je danas kako je prijedlog njihova kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Milorad Pupovac te da od toga ne trebaju odustati. No, s time se nikako ne slažu članovi Domovinskog pokreta, zbog čega se u javnosti počelo pričati o mogućem raspadu koalicije.

Domovinski pokret oštro se protivi ideji da Pupovac bude na čelu odbora

Iako je predsjednik Kluba Vladimir Bilek ranije izjavio kako im tek predstoje razgovori o tome tko će biti njihov prijedlog za predsjednika Odbora, pa da zato na jutrošnju sjednicu Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove nisu uputili svoj prijedlog, Radin je, suprotno tome, kazao da su o SDSS-ovu Pupovcu već odlučili te da smatra da od toga ne bi smjeli odustati.

A prijedlog svog predsjednika ovog Odbora nisu uputili nakon što se u četvrtak navečer HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret oštro usprotivio tome. Naime, DP-u je neprihvatljivo da na čelu Odbora koji spada u kvotu većine bude netko iz SDSS-a.

Radin je naglasio kako o tome odlučuje njihov klub te istaknuo kako su se u Klubu manjina o Pupovcu kao predsjedniku Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina usuglasili još kada su se dogovorili da on bude potpredsjednik sabora. "Dakle, prije dosta vremena. Pupovac je bio do sada predsjednik Odbora i nastavit ćemo s time", rekao je.

"Što se mene tiče, ta priča mora završiti tako da se poštuje naše mišljenje. Nije da nas se pita o puno stvari, ali nas se barem trebalo pitati o stvarima koje se direktno tiču nas. Taj red je uvijek poštivan, i od desnih i od lijevih vlada", naglasio je Radin.

Smatra da bi odustajanje od Pupovca bio pogrešan put za Klub manjinaca, a DP, dodao je, ima priliku glasati protiv. "Ja sam siguran da se taj koalicijski dogovor s HDZ-om ne odnosi i na parlament", rekao je, govoreći o uvjetu DP-a da SDSS ne smije biti dio ni većine ni vlade. 

Izvor za Index: DP na svako neslaganje s njima prijeti raskidom koalicije

Index od izvora iz sabora doznaje da je pojedinim zastupnicima već sada dosta članova Domovinskog pokreta koji na svako njihovo neslaganje, kako kaže, "prijete raskidom koalicije".

U nerazumijevanju DP-a je da se ne radi ni o kakvom vladajućem ili oporbenom odboru. U zadnjih 25 godina je Klub zastupnika nacionalnih manjina davao prijedlog predsjednika. Bio je slučaj iz 2015. godine, kada je Furio Radin bio predsjednik Kluba, a nije dao glas za Tihomira Oreškovića.

Potpredsjednik mu je tada bio SDP-ovac Domagoj Hajduković, dakle, osoba iz oporbe. To ruši tezu da je u pitanju nekakav vladajući klub. Klub donosi odluku tko će biti na čelu tog odbora, ako prijedlog bude Pupovac, ne bi trebalo biti nekakvih problema u tome, bez obzira na to svidjelo se to DP-u ili ne. Oni su se zaletjeli sa svojim izjavama, a tako se ne mogu ponašati jer na svakoj točki oni prijete raskidom koalicije. Može doći do mogućnosti da se ponovno ide na izbore, ali to DP-u nikako ne bi išlo na ruku", kazao je izvor Indexu.

Radin za Index o mogućem raspadu koalicije: Politika je čudna zvjerka

U javnosti se počelo sve više pričati o mogućem raspadu koalicije, no Furio Radin je za Index to kratko demantirao, kazavši da do toga neće doći.

"Nema raspada, politika je čudna zvjerka. A i mediji", kazao nam je.

Pročitajte više