Odvjetnik: Ako Boysi prekrše jamstva, oni idu u zatvor, a jamčevina u proračun

Foto: Pixsell/PIXSELL

Ranije danas objavljeno je kako je dodatnih 10 navijača zagrebačkog Dinama pušteno u Grčkoj na slobodu. Ukupan broj puštenih BBB-ovaca time se popeo na 40, priopćila je grčka novinska agencija ANA. Ipak, u istražnom zatvoru se još uvijek nalazi većina uhićenih navijača, i to četiri mjeseca nakon navodnog sudjelovanja u neredima u kojima je poginuo navijač atenskog AEK-a.

Odvjetnik navijača Athanasios Kaimenakis poručio je kako će operacija povratka u Hrvatsku biti "maraton, a ne sprint". "Dosad je sve išlo bez teškoća, no ljudi moraju znati da je za sve potrebno vrijeme. Neki su izašli, neki su još u zatvoru. Svaki zahtjev za oslobađanje je individualan i mora se procesuirati pojedinačno. To će potrajati, neće se riješiti u tren oka. Odluke vezane za sve one koji su još u zatvoru dobivat ćemo postupno", naveo je.  

Uskoro i ostali navijači izlaze na slobodu?

Neki Dinamovi navijači su se već vratili u Hrvatsku nakon što su pušteni iz zatvora, ali teško je reći o kolikoj se brojci radi jer u Zagreb putuju pojedinačno, u vlastitom aranžmanu. HRT piše kako iz izvora bliskih sudu doznaje da okrivljenici, koji su se vratili u Hrvatsku uz jamčevinu, neće morati u Grčku na ročišta ni na izricanje presude.

HRT dodaje kako bi u sljedećih desetak dana i ostali uhićeni mogli izaći na slobodu. Bude li presuda osuđujuća, poštivat će se uobičajena praksa da im se u kaznu uračuna vrijeme provedeno u zatvoru. Međutim, na slobodi će morati paziti kako ne bi bili vraćeni u istražni zatvor. 

"Svi okrivljenici moraju voditi računa da se drže onih mjera odnosno uvjeta koji su određeni rješenjem o određivanju jamstva i, ako se toga ne budu držali, postoji opet opasnost i mogućnost da protiv njih bude određen istražni zatvor, a u tom slučaju iznos jamstva uplaćuje se u korist proračuna, ali ne Hrvatske, nego Grčke", istaknuo je odvjetnik Damir Primorac.

Pročitajte više