Izvoz ruske nafte i plina temelj nove međuovisnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak, braneći veliki izvoz nafte i plina u Njemačku pred njemačkim konzervativcima, inzistirao na tome da je energija temelj za novu međuovisnost između dviju država.

"Bez sumnje: to je stabiliziralo situaciju s isporukom energije u Europi i u svijetu", kazao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održao s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom na sajmu u Hanoveru.

Rusija isporučuje oko 47 posto plina Njemačkoj i taj će se postotak povećati kada bude izgrađen planirani podvodni plinovod s Baltičkog mora do Njemačke.

Njemačka najviše nafte, čak 34 posto, nabavlja iz Rusije, a zatim iz Norveške (20 posto), te Libije i Velike Britanije (12 posto).

Putin je rekao i kako prema ugovoru potpisanom između njemačkog BASF-a i ruskog Gazproma ruska vlada prvi put dopušta stranoj tvrtki pomoć u proizvodnji plina u Rusiji.

"Ta je tranzicija nova kvalitetna veza - to zapravo znači međuovisnost u energetskim odnosima", kazao je Putin.

No, njemački oporbeni čelnici protive se takvoj energetskoj ovisnosti Berlina o Moskvi tvrdeći da Rusija "tradicionalno koristi energiju kao potencijalni način vršenja pritiska na ovisne države".

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više