Izvukli smo izjave Milanovića o zlostavljanju. Podržavate li njega ili žene?

Foto: Fah i Robert Anić/Pixell

SVOJ prilično bizarni rat i sada već, izvjesno je, nepopravljivi sunovrat u odnosima sa ženama Milanović je, nakon pauze od posljednje velike bitke u listopadu, nastavio prošlog petka u Petrinji kada je odgovarajući na pitanja novinara o rastućem broju prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja krenuo u neobjašnjivo i neshvatljivo objašnjavanje prirode zlostavljanje žena.

"Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama", rekao je predsjednik i izazvao najprije opću zbunjenost i nevjericu, a odmah potom i reakcije pa su mu iz udruge Budi aktivna, budi emancipiran (B.a.b.e.) osudivši njegovu izjavu kratko poručile: " Predsjedniče, sram vas bilo", izazvavši u Milanoviću vulkan gnjeva koji se danima ne gasi.

Milanović: Stigle osude od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E.

Milanović se preko vikenda pregrupirao, razmislio pa Udruzi B.a.B.e. odgovorio na Facebooku u nedjelju:

"Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica - koje one sada brane od mene - predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’.

Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj.

Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog."

B.a.B.e: Pozivamo žene da prijavljuju nasilje

B.a.B.e. su na ovaj Milanovićev napad koji ispunjava sve kriterije prekomjernog granatiranja odgovorile priopćenjem na svojoj web stranici:

"Udruga B.a.B.e. u petak je osudila zapanjujuću izjavu predsjednika Milanovića o 'razmaženim zvijezdama' koje prijavljuju seksualno nasilje jer smatramo svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja. Budući da nam je cilj doprinijeti podizanju javne svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti seksualnog zlostavljanja, nemamo namjeru upuštati se u rasprave koje trivijaliziraju ovu temu i služe samopromociji pojedinih javnih osoba.

Nadamo se da će medijsko izvještavanje nastaviti poticati sve žene – bez obzira na status i sferu u kojoj djeluju – na prijavljivanje nasilja te ih ovom prilikom pozivamo da nam se obrate s povjerenjem. Naša je primarna uloga pružiti izravnu pravnu i psihosocijalnu podršku žrtvama svih oblika nasilja kroz savjetovanje, pomoć pri ostvarivanju prava te smještaj u sigurnoj kući. Dostupne smo na broj 01/4663 666 ili e-mail babe@babe.hr."

Milanović: ...logičarke iz udruge B.a.B.e.

Odustajanje udruge B.a.B.e. od svađe s njim Milanovića je dodatno razjarilo pa je na tu temu samo nekoliko sati kasnije objavio novi status na Facebooku.

"Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih "zvijezda". By the way, Uma Thurman je veličanstvena glumica, vrhunski plaćena glumica pa i onda kada je bila uznemiravana. Uznemiravaju uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski, dakle klasno u tom trenutku nadmoćni. Holivudske dive nisu nikakav uzor, nego svijet izvan svijeta, svijet za sebe."

Pravobraniteljica: Javno izrečeni stavovi predsjednika Republike trebali bi upućivati na podršku i razumijevanje

Priča se nakon ovoga toliko proširila da se javila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić:
 
"Smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, 'prikladnosti' i suodgovornosti žrtava, jer se radi o zanemarivoj statistici, a perpetuira uobičajene rodne stereotipe kojima se iskazuje nepovjerenje prema žrtvi, što nas dovodi u novu spiralu opravdavanja zločina i ušutkavanja žrtvi."

"Svaka banalizacija, diskreditacija ili relativizacija slučajeva seksualnog uznemiravanja ili silovanja dovodi u pitanje borbu protiv toga duboko ukorijenjenog problema, senzibilizaciju društva o njemu i posljedično odlučnost žrtava da o tome progovore", upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Milanović: Oglasila se i takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Predsjedniku se, očekivano, ni ovo nije svidjelo pa je istoga dana u 21:13 na Facebooku žestoko uzvratio pravobraniteljici:

"Nakon dva dana kalkuliranja i vaganja, oglasila se i takozvana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, poznata po tome da je uplovila u drugi mandat neposredno prije zadnjih parlamentarnih izbora. Isto tako je uplovila i u prvi mandat, 2011., u kojem za nju, odnosno od nje nitko ništa čuo nije. Priopćenje koje je potpisala produhovljeno je poput obrasca za poreznu prijavu, odnosno da budem jasniji, preuzeto (downloadano) s neke od stranica nekog aktiva neke od udruga. Da podsjetim, riječ je o povjerenici Hrvatskog sabora, koja niti riječju, niti mimikom nije reagirala prije nekoliko mjeseci, kada je jedna saborska zastupnica, u slobodno vrijeme odvjetnica Janafa, koja je posao nažicala izravnom pogodbom, ljude (ministre hrvatske Vlade, žene u osmom i devetom desetljeću života) koji su navodno navraćali u neki društveni klub, prigodno nazvala ‘prostitutkama i kriminalcima’. Ovo divljaštvo nije bilo dovoljno da pravobraniteljicu izmami iz hibernacije. Pitanje: kada već ne radi svoj posao u zemlji, koliko je puta u ovih devet godina osobno sudjelovala u radu uglednog briselskog ‘Equineta’? Zna li što je to?"

Sarnavka: Predsjednik se ponaša kao debil

U utorak je za Index Milanovićeve istupe i stavove komentirala i žestoko osudila dugogodišnja aktivistkinja za prava žena Sanja Sarnavka, koja je bila najpoznatije lice udruge B.a.B.e. prije odlaska u mirovinu:

"Presmiješno mi je da se Milanović hvali time što je on učinio za ravnopravnost žena. Nije ništa učinio. U taj resor je postavio Milanku Opačić, vjerojatno jedinu još beskorisniju političarku od njega. Sjećam se da smo imali sastanke s njom i tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije, a oni su o tome uopće odbijali razgovarati. Pa je na kraju Plenković proveo tu ratifikaciju i to s otporima unutar svoje stranke. Moram reći i da me zgrozilo kad sam vidjela koliko lajkova imaju Milanovićeve sumanute izjave. On očito ima publiku za to. Imamo debile koji misle da B.a.B.e sišu proračun pomažući ženama žrtva nasilja, a najveći korisnik proračuna tu je zapravo Milanović, koji kao predsjednik nije ništa uradio i ponaša se kao debil. Što je uopće Milanović napravio u svom životu? Je li organizirao ijednu donatorsku konferenciju za područja pogođena potresom? Kao premijer se barem ponekad morao ranije ustajati, kao predsjednik ne mora ni to. Povremeno se negdje ukaže sa svojom svitom i ima logoreične ispade oduševljenja vlastitom pameću. Iz Milanovića izlazi bujica, s velikim B. Hvali se time što je negdje putovao vlakom i još dodaje da njegovi frendovi nikad nisu".

Osuda je stigla i od Sanje Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje:

"Ovo mu nije prvi put. Nije on svojim uvredljivim govorom samo pokušao obezvrijediti rad udruge B.a.B.e i pravobraniteljice, već i doprinose svih onih koji mukotrpno pomažu žrtvama rodno uvjetovanog nasilja. Navikle smo da se u javnosti pitanje seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja banalizira, da se omalovažava iskustvo žrtve, izražava nepovjerenje prema osobama koje su preživjele nasilje te da se napada organizacije koje osnažuju žene, a kad to dolazi od predsjednika RH, onda je to izuzetno zabrinjavajuće".

Milanović: Od užasa do krajnjeg neukusa

Mir je trajao do navečer i kada se činilo da su si svi rekli što su imali ponovno se statusom na Facebooku oglasio Zoran Milanović požalivši se da ga je "divljački napala sitna hrvatska falanga":

Još jednom ću ponoviti ono što velika većina zna, vidi i osjeća: žrtve seksualnog uznemiravanja uopće nisu sve jednake i iste. Dapače, često nisu niti približno iste. Razlike znaju biti ogromne. Od užasa do krajnjeg neukusa. Ćorci kojima nas zadnja dva dana zasipaju militantni kulturni ratnici i ratnice i pravobraniteljice na taster, uobičajeni su. Pitanje spolnog zlostavljanja uvijek je bilo i ostat će klasno-statusno uvjetovano. Odozgo prema dolje, nikada obratno. Naravno, ovo se odnosi na tzv. normalan, običan svijet, od pekarne do sveučilišta. Hollywood nije onaj normalan, odnosno stvaran svijet i boli me uho za njihove probleme i ‘žrtve’ na grčevitom putu do gaže od sedam milijuna dolara za sat i po montiranog materijala. Oni i one posve legitimno trguju svojim talentom, seksepilom i privlačnošću. To ima svoju cijenu i svoju premiju. Nije za svakoga. Sve je jasno. Bavimo se radije sobom i svojim problemima, ne tuđim. Ostat će zabilježeno da me je, bez da sam ih uopće spomenuo, divljački (da, divljački) napala sitna hrvatska falanga, i to zato što sam dirnuo u vjerodostojnost i, prije svega, relevantnost stanovitih američkih glumica.  

Rudan: Milanović je potkapacitiran

Najžešće je u razgovoru uživo na televiziji N1 Milanovićeve izjave komentirala spisateljica i novinarka Vedrana Rudan:

"Milanović nije u hrvatskoj politici od jučer. On je jedan u nizu potpuno nekvalificiranih osoba koje se bave poslom s kojim nemaju veze, divljak koji nije za Hrvatsku učinio ništa. On se usuđuje reći da udruga B.a.B.e ima ružno ime, ta udruga je čudo učinila za žene. Njemu govoriti bilo što je gubljenje vremena jer je taj čovjek potkapacitiran, intelektualno nevin, to je banalna fraza, ali ja u to iskreno vjerujem".

Ima još:

"U kapitalizmu ako se ti dižeš i tebi netko daje pet milijuna dolara, taj netko će na tebi zaraditi 50. Svako Milanovićevo dizanje ne vrijedi ni pet para, a kamoli jedan dolar i na svom sam blogu rekla da bi za Hrvatsku bio spas kad se on uopće ne bi dizao iz kreveta, nego da ostane u njemu i hrče tamo do kraja mandata. Taj čudak i taj mačo divljak nam zaista ne treba. Ja nisam razočarana u Milanovića, nego u narod koji ga je izabrao. Ako Hrvatskoj treba takav karakter, eto joj ga."

Milanović: Vedrana Rudan, polupismeno, vulgarno piskaralo

Jasno, Milanovićev odgovor je stigao promptno i to bez ikakvih kočnica:

"Vedrana Rudan, polupismeno, vulgarno piskaralo, do sada me nije napadala i to me je, bogami, tištilo. Protiv fašističko-boljševičkog terora u javnom prostoru! No pasaran! Za slobodu govora, normalnosti i zdravog razuma. Zoran Milanović, predsjednik stranke i Vlade koja je Hrvatskoj dala, u to vrijeme, jedan od tri najavangardnija zakona o registriranom partnerstvu; Vlade koja je vratila građanima opljačkane rate kredita; Vlade koja je pružala aktivnu podršku manjinama i stvarno slabijima."

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više