J. Kosor: Orešković ne može ništa, ova situacija najviše odgovara Karamarku

Foto: Hina

JADRANKA KOSOR za Index je komentirala previranja na hrvatskoj političkoj sceni i situaciju koja se, kako kaže bivša predsjednica Vlade, dosad nije dogodila.

Podsjetimo, Tihomir Orešković zahtijeva ostavku Tomislava Karamarka i Bože Petrova, koji su u svađi zbog MOST-ovog zahtjeva da Karamarko odstupi (nakon izbijanja afere Konzultantica). Petrov je, doznao je Index, odbio taj zahtjev, dok je Karamarko najavio obraćanje javnosti u 17:30 sati.

> UŽIVO NA INDEXU Karamarko najavio obraćanje javnosti

"Ovo je jedna tragikomedija, ponižavanje Hrvatske. Vlada je ponizila ovu zemlju i sve njezine građane. Prvo mrcvarenjem neradom, a onda ovim organizmom koji dosad nije nikad viđen. Pitanje je dana kad će se sve dodatno raspasti", rekla je Kosor za Index.

Što se tiče današnje Oreškovićeve pressice, Kosor smatra kako je tim činom odlučio pokazati da nije lutak na koncu, iako se, prema njenom mišljenju, radi tek o jednoj vrsti političkog manevra.

"Mislim da je Orešković danas htio pokazati da se lutak probudio i da sam može donositi odluke. Sigurna sam da ne vjeruje da je njegov zahtjev realan, ali to je neka vrsta političkog manevra. On zna da iza Petrova i Karamarka stoje glasovi i ruke u Saboru i da on tu ništa ne može.

Tragedija se sastoji u tome da su oni koji su doveli Oreškovića da bi ih spasio, kako bi imali Vladu, sada protiv tog premijera. A svi oni su glasali za Oreškovića, iako nije prošao izborni ciklus. To je kakofonija koja do krajnjih granica rastrojava hrvatske građane", rekla je Kosor za Index.

"Ovo će ozbiljno naštetiti Hrvatskoj"

"To je jako loše i dodatno će obeshrabriti bilo kakvog investitora. To šteti Hrvatskoj u cjelini, a kad bi itko od tih ljudi imao odgovornosti za ovu zemlju, rekli bi "gospodo, predstava je završena, idemo na izbore.

No, ja više ništa ne očekujem. Svašta je moguće, no među tim ljudima ne vidim nikoga tko bi bio lider i to bi osjećao odgovornost za Hrvatsku. Najtragičnije u toj situaciji je to što se svi pozivaju na ljubav prema Hrvatskoj, a sad se vidi kakva je to ljubav", rekla je Kosor.

Jadranka Kosor vjeruje kako cijela situacija zapravo pomaže Tomislavu Karamaraku.

"Ova situacija pomaže Karamarku protiv kojeg je pokrenut opoziv u Saboru. Mislim da do tog glasanja uopće neće doći, a redovi u HDZ-u se zbijaju. Kako god bilo, car je gol. Prije ili kasnije, to će i podanici reći", zaključila je Kosor.

Pročitajte više