Marić kaže da ništa ne zna, a njegov prethodnik u Agrokoru potvrdio je muljanja s izvješćima

Foto: N1, Hna, Index

MENADŽERI koji su otišli iz Ciboninog tornja gotovo bez iznimke pridržavaju se zavjeta šutnje o Agrokoru i Ivici Todoriću. Zato je vrijedno svjedočanstvo bivšeg Agrokorovog direktora Čede Žica, koje je objavila danas televizija N1. Ponovo je potopio već spašenog ministra Zdravka Marića, progovorio o Todoriću i usput pokazao kako se mediji savijaju pred vlasnikom Agrokora.

>> Nekadašnji Agrokorov direktor tvrdi: Jedna izvješća su išla financijskim institucijama, druga revizorima

Čedo Žic devedesetih je bio potpredsjednik Agrokora za strategiju i tržište kapitala, to je pozicija na kojoj je kasnije bio Zdravko Marić. Sadašnji ministar doduše nije imao titulu potpredsjednika nego izvršnog direktora, ali radili su zapravo isti posao. Žic je bio Marić prije Marića.

U Agrokoru je bilo dvije vrste izvještaja, ovisno kome su namjenjena

Bez obzira na to što je davno otišao iz kompanije, s kojom se i sudski spori, ovaj insajder iznio je nekoliko važnih informacija. Pred kamerama je pojasnio da su imali dvije vrste izvještaja: jedne za revizore i državu, i druge, uljepšane namijenjene investitorima. Žic nije bio izložen direktnom pritisku, ali opisao je diktat rasta: u želji da se dobiju krediti neophodni za rast, brojke su se dotjerivale prije predstavljanja financijskim institucijama.

 
Njegovo svjedočanstvo pokazuje da su se u Agrokoru desetljećima naštimavale brojke. Kako je radio Žic, zbog čega bi i sam mogao odgovarati, tako je vrlo vjerojatno radio i Marić, jer teško je povjerovati da je skrenuo s utabanih staza. Sumnju u točnost financijskih izvještaja već su uostalom izražavale i rejting agencije i ruski bankari koji su izdašno kreditirali Agrokor.

Kako je Žic mogao znati, a Marić ništa ne zna?

Žic otvoreno kaže da je Marić morao znati stvarno stanje u kompaniji. "Ako nije, onda je opasna osoba za vođenje strategija. Ja ipak pretpostavljam, obzirom da mi djeluje bistro, da je znao za to. Ali ako je znao za to i šuti, onda znači da ipak postoji ta konspiracija o kojoj govorimo, a što znači da je Vlada kontaminirana.  Ne vidim zašto bi mi čuvali jedan kontaminirani segment Vlade i riskirali stabilnost države zbog toga", rekao je.

Ove izjave ponovo teško inkriminiraju ministra financija i sada posebno slabašno zvuče njegove izlike poput "Nisam bio odgovoran za izvješća" i "Nisam imao razloga da dovodim u pitanje izvješća". Jer kako je moguće da je Žic znao po svojoj funkciji ono o čemu Marić kao njegov kasniji nasljednik nije imao pojma. Kakav je to bio direktor koji to ne zna? Kakav je to ministar koji se hvali da ništa nije znao?

Todorić kao veliki oglašivač i urednik

Spomenuo je i kako mu je propao intervju za Jutarnji list, još jednom potvrdivši kako je Todorić uz dodvoravanje izdavača, uređivao mnoge medije. Nakon dogovora s novinarom Davorom Butkovićem nazvali su ga iz Agrokora i kazali kako ne smije dati intervju, podsjećajući ga na odredbe ugovora. Iznenađen je nazvao novinara i pitao kako Agrokor zna za njihov dogovor, na što mu je Butković uzvratio: "Znaš li kakve Todorić ima veze u policiji?"

Žic kaže da je bio preplašen pa su obojica odlučili "da neće ići u detalje". Priča je, novinarskim žargonom rečeno, bila "ubijena".  No od teze o policijskom prisluškivanju čini se vjerojatnijim da je netko iz tog medija dojavio Agrokoru da se priprema kontroverza oko njih.  I poslušno zaključio kako nema potrebe uznemirivati velikog oglašivača.

Šteta što ovaj intervju sa Žicom nije objavljen kada je i snimljen, tjedan dana ranije, njegov bi odjek tada bio puno veći. U fusnoti intervjua N1 naime priznaje da je razgovor snimljen uoči izglasavanja povjerenja ministru Mariću. Kašnjenje u objavljivanju opravdavaju provjeravanjem činjenica, posebno o mogućem sukobu interesa, jer Žic danas radi kao konzultant. No ostaje dojam da je N1 taktizirao, te da je ovo svjedočanstvo o lažnim izvještajima moglo utjecati na saborsku raspravu i konačnu sudbinu ministra financija.

Pročitajte više