Jaap de Hoop scheffer preuzeo dužnost glavnog tajnika NATO-a

NIZOZEMAC Jaap de Hoop Scheffer preuzeo je u ponedjeljak mjesto glavnoga tajnika NATOa i najavio jedinstvo te organizacije koja se priprema za snažniju vojnu ulogu u Afganistanu, a možda i u Iraku.

Prvoga dana nove dužnosti De Hoop Scheffer je rekao da je Afganistan prioritetna zadaća Sjevernoatlantskoga saveza koji kani proširiti svoje mirovne misije i izvan glavnoga grada Kabula. "Primarni fokus u ovome bi trenutku morao biti na Afganistanu", rekao je. "Međunarodna zajednica i NATO ne smiju ondje biti poraženi".

Odluka o američkom prijedlogu da NATO preuzme vojnu ulogu na terenu u Iraku morat će pričekati, dodao je. "To naravno nije isključeno... Ovisit će o političkom razvoju događaja (...) u Iraku idućih mjeseci", rekao je De Hoop Scheffer.

NATO-ova mirovna misija u Afganistanu trenutačno je ograničena na 5.500 vojnika u Kabulu i Kunduzu, gradu na sjeveru zemlje.

Predviđa se da će novom glavnom tajniku biti teško dobiti suglasnost savezničkih vlada oko vojne uloge u Iraku.

Francuska i Njemačka predvodile su europsku oporbu ratu u Iraku, a sad su oprezno reagirale na prijedlog da NATO preuzme brigu o 9.500 vojnika multinacionalne divizije trenutačno pod poljskim vodstvom, na južnom dijelu središnjega Iraka.

Diplomati očekuju da će se i te zemlje predomisliti jer su Sjedinjene Države počele predavati sve više vlasti u ruke Iračana.

Ključne odluke o budućim potezima NATO-a očekuju se krajem lipnja na istanbulskom sastanku na vrhu na kojem će sudjelovati i američki predsjednik George W. Bush. Otprilike tada će koalicija pod američkim vodstvom u Iraku predati suverenitet iračkoj privremenoj vladi.

Istanbulski summit još će i službeno potvrditi ulazak Rumunjske, Bugarske, Slovačke, Litve, Latvije, Estonije i Slovenije u NATO.

De Hoop Scheffer (55) dugogodišnji je diplomat i političar desnoga centra, a treći je Nizozemac na mjestu glavnoga tajnika NATO-a od osnivanja te organizacije 1949. godine.

Pročitajte više