Jadranka d.d.: U našem poslovanju nema nelegalnih radnji ili prikrivanja vlasništva

Hoteli tvrtke Jadranka: Villa Hortensia Foto: Facebook

NAKON što je na Indexu objavljen članak pod naslovom "Pandorini dokumenti otkrili prave vlasnike lošinjskog turističkog diva", iz Jadranke d.d. stigao je zahtjev za objavu ispravka netočnih informacija, koji sukladno Zakonu o medijima prenosimo u cijelosti:

"Obraćamo Vam se sa zahtjevom za objavu ispravka netočnih informacija, objavljenih na poveznici https://www.index.hr/vijesti/clanak/pandorini-dokumenti-otkrili-prave-vlasnike-losinjskog-turistickog diva/2308397.aspx dana 4. listopada 2021., a temeljem naknadne dopune i pojašnjenja koje ste tražili dopisom od 9. studenoga 2021. Ljubazno molim objavu ispravka na istom ili istovrijednom mjestu te na isti ili istovrijedan način kao što je objavljena informacija na koju se ispravak odnosi a sukladno odredbama članka 40. Zakona o medijima (Narodne Novine 54/09, 84/11, 81/13; dalje: ZM) 

Netočne su sljedeće informacije: 

"Godinama se već sumnja, no nikad nije bilo dokazano da iza preuzimanja Jadranke u 2013. godini stoji Mihajlo Perenčević, hrvatski poduzetnik koji predvodi ruski Velesstroy." 

"Podaci iz Pandorinih dokumenata, koje je dobio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) i podijelio s medijskim partnerima, među kojima je i Oštro kao jedini hrvatski medij, otkrivaju, međutim, kako su iza preuzimanja Jadranke zapravo stajali članovi obitelji Mihajla Perenčevića te njegovog suradnika u Velesstroyu Krešimira Filipovića." 

"...novinari Oštrog analizirali više od 1500 dokumenata iz razdoblja od 2010. do 2019. godine te ztvrdili da lošinjsku Jadranku nije preuzeo ruski kapital, nego hrvatski državljani, rezidenti Rusije"

Tzv. Pandorini papiri, naime, nisu ti koji su otkrili vlasničku strukturu društva Jadranka d.d. Naime, točno je da su vlasnici društva Jadranka d.d. upisani u javno dostupan Registar stvarnih vlasnika, a s njihovim identitetima upoznate su institucije Republike Hrvatske, poslovne banke, Financijska agencija i drugi relevantni entiteti, među kojima i Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija, koji je uredno i bez prigovora zaprimio podatke o vlasnicima Jadranke d.d. 

Zlonamjernima i tendencioznima ocjenjujemo tvrdnje kojima se vlasništvo nad tvrtkom Jadranka d.d. dovodi u kontekst pokušaja prikrivanja te netransparentnih transakcija. U poslovanju Jadranke d.d. nema, niti je ikad bilo, ikakvih nelegalnih radnji ili prikrivanja vlasništva. 

Pročitajte više