Jadranka ga ipak nije šarmirala: Zbog Borisa Tadića otkazuje se forum u Sloveniji?

REGIONALNI forum u Brdu kraj Kranja možda se ipak neće održati. Prepričali su to novinarima srpskog dnevnog lista Blic izvori bliski Demokratskoj stranci Borisa Tadića nakon što je postalo jasno da srpski predsjednik ni ovoga puta neće sjesti za stol s Fatmirom Sejdiuom.

Sastanak u Sloveniji trebao je biti najveći vanjskopolitički uspjeh Borisa Tadića i Jadranke Kosor. Europska zajednica već mjesecima pokušava posjesti predsjednike Kosova i Srbije za isti stol, a činilo se da će to napokon biti ostvareno zahvaljujući posredovanju Slovenije i Hrvatske. Kosorica i Pahor prštali su od optimizma nakon sastanka s Tadićem u Ptuju na kojem je osnovana "osobna trilaterala" Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pomirljivi tonovi kratko su trajali

Pahor, Kosor i Tadić za vrijeme sastanka koji je održan prije deset dana bili su iznimno dobro raspoloženi, a hrvatski mediji nisu propustili zabilježiti da je i srpski predsjednik "pao" na opjevani šarm hrvatske premijerke. U medije su poslane pomirljive poruke, a Pahor je stidljivo najavljivao kako bi upravo njegova zemlja mogla biti prvo poprište dijaloga Beograda i Prištine.

No, čim se Tadić vratio u Srbiju, krenule su prve trzavice. Srpski predsjednik poručio je da će s predstavnicima Kosova razgovarati samo ako se na forumu ne budu predstavljali kao nezavisna država, a Hasim Thaqi brzo je odgovorio kako to ne dolazi u obzir. Iluzije o pomirenju raspršene su nakon što je Tadić jučer izjavio kako Srbija od svojih načela neće odustati.

Možda da je obukla crveno...

"Nijedan regionalni forum ne može značiti i implicitno priznanje neovisnoga Kosova jer Srbija ni na eksplicitan ni na implicitan način neće priznati Kosovo niti svojim odlukama niti sudjelovanjem na regionalnim forumima", odlučan je predsjednik Srbije. Identičan stav Tadić je ponovio i danas, kad je u dnevni list koji se smatra bliskim DS-u plasirana informacija o potpunom odustajanju od sastanka.

Regionalni forum u Sloveniji definitivno je izgubio svoj smisao kad je "main event", susret Srbije i Kosova, definitivno otkazan. Tadić je na primjeru Josipovićeve inauguracije već pokazao da mu je susrete na kojima sudjeluju predstavnici nezavisnog Kosova najlakše ignorirati. Nije, čini se, pomogao ni koketni osmijeh Jadranke Kosor... Možda bi imala više uspjeha da je za sastanak u Ptuju, umjesto ozbiljne crno-bijele poslovne kombinacije, odabrala crveni haljetak poput onoga kojim je "skuhala" Pahora.

Pročitajte više