Foto - Kosorica na Saboru HDZ-a u Splitu: Pobijedit ćemo za dobrobit hrvatskog naroda!

PAR TISUĆA HDZ-ovaca okupiralo je danas dvoranu Športskog centra Gripe u kojoj je održan takozvani mini sabor. Mini je sabor bio samo po nazivu, ne i sadržaju. Skup je obilovao nevjerojatnim izjavama, hrabrenjem HDZ-ovaca, pljuvanjem po SDP-u i HNS-u... 

Happy day za voljenu šeficu stranke

Kosoricu je pred dvoranom dočekala limena glazba. Pozdravili su je sa "Happy Day", a u lakoglazbenom štimungu nastavilo se i u dvorani. Jaca je totalno otkačila na Coloniu. Na bini je veselo tancala u ritmu techna, mašući zastavicom HDZ-a. Ako se nju pita, dvojbe nema. HDZ mora pobijediti i dobiti još četiri godine vlasti.

"Pobijedit ćemo za dobrobit hrvatskog naroda. Tu je i general Krstičević. Damire, mnoge su bitke pred nama. Dobro je znati da je s nama general pobjedničke vojske", hrabrila je Kosorica sebe i svoje kolege. 

Kud plovi brod: Jaca za kormilom, a HDZ-ovci razvijaju jedra

"Čvrsto ću držati kormilo, a vi razvijte jedra da doplovimo do pobjede. Jel' razvijate jedra?", odlučila se šefica HDZ-a za interaktivni pristup.

Većina u dvorani nije najbolje shvatila što govori, ali jest šef splitskog HDZ-a Duje Marasović, čiji su aktivisti na njegov mig razvili plakat iz Vrgorca "Jadranka, Split je uz tebe", i to odmah do plakata na kojem je pisalo da nikad neće zaboraviti Vukovar i generala Blagu Zadru. Premda nije govorio, Marasović je pobrao veliki pljesak članstva, kada je Frano Matušić, šef dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, nabrojio što je sve nagradio u bolnici u svom mandatu. 

"Ostojićeva britva neće proći!"

Jaca je poručila članstvu da se ne plaše. To joj je omiljena poštapalica zadnjih dana. Kao da se sjetila što ju je Mislav Bago pitao kada je naslijedila Sanadera u srpnju 2009. godine. Tada je, interesantno, nije bio strah, a sad jest. Hm. Što se promijenilo? Stižu izbori?

"Ne dajte se uplašiti. HDZ je jedinstven, imam potporu sviju vas. Ne dajte se uplašiti objeda i mržnje. Ne bojimo se Kukuriku koalicije. Mi smo stranka časnih i poštenih ljudi", kazala je Kosorica obećavši kako se neće dogoditi ono s čim prijeti Ranko Ostojić. 

"Ostojić prijeti britvom! To neće proći", uskliknula je Jaca. Kad su shvatili da neće biti "apsane", HDZ-ovci su se od oduševljenja razgalili. "Jadranka, Jadranka", prolamalo se Gripama.

HDZ-u treba još jedan mandat da otključa vrata oporbe

Šefica HDZ-a ponovila je svoje teze kako su oni prvi u borbi protiv korupcije, a da Kukuriku postavlja dvostruka mjerila.

"To nisu standardi europske zajednice. Kada borba protiv korupcije dođe do njihovih vrata, oni se odmiču. Njima je borba protiv korupcije prihvatljiva samo kada je u pitanju HDZ. Nisu htjeli podržati Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Zašto su bili protiv, u čemu je problem?", zapitala se Kosor, istaknuvši kako oni u HDZ-u svoje račune pokazuju. Čudno. Po brojnim postupcima Uskoka koji je naprosto zatrpan kaznenim predmetima protiv HDZ-ovaca ne bi se to dalo zaključiti. 

Lijeni Milanović i radišna Jaca

"Zamjenik šefa stožera Kukuriku koalicije nepravomoćno je osuđen, gradonačelnik Dubrovnika je optužen... Zato nam treba još četiri godine, da otključamo i njihova vrata, da i dalje služimo narodu", pokušavala je Kosor negirati očito. Potom se fiksirala na Zorana Milanovića.

"Šef Kukuriku koalicije neće sudjelovati u radu Sabora, no on on to nije radio ni u ove protekle četiri godine. Malo sam pogledala, nijednom nije pojedinačno raspravljao u Saboru, a ja sam bila najmarljivija. Taj trening mi je pomogao u obnašanju odgovorne dužnosti, jer premijeri moraju raditi 24 sata dnevno", pohvalila se Jaca.

Uzalud je Bajić upozoravao, Kosorica želi progurati Zakon o ništetnosti

Kazala je kako neće odustati od Zakona o ništetnosti, unatoč opomenama glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da će nam taj zakon više naštetiti, nego koristi donijeti. Jaca neće smanjivati ni plaće u javnom sektoru, mirovine...

Škverove nije spomenula, što je šteta. Baš bi bilo interesantno čuti kakvu je sudbinu njima namijenila. Vjerojatno bi im ispričala istu bajku kao i ostalima.

Don Vinko pao u nemilost, sada se HDZ-ovci ispovijedaju fra Toliću

Bizarno je bilo slušati šeficu HDZ-a o vrhunskim dometima antikorupcijske borbe. Naime, u gledalištu je Index zamijetio i solinskog HDZ-ovca Željka Kljaković Gašpića, člana Uprave HEP-a osumnjičenog za niz kaznenih djela iz doba vladanja Ivana Mravka. Još je samo falio don Vinko Sanader. Nije ga bilo, ali je zato srdačno pozdravljen franjevački provincijal fra Željko Tolić, isti onaj koji je skrivao župnika Antu Madunića, osumnjičenog da je imao spolni odnošaj sa maloljetnim župljankama za novac. To je danas bratija koju okuplja HDZ. Čisti uzor demokršćanstva, na koje su se HDZ-ovci danas bezbroj puta pozvali.

"Uveli smo red u javna poduzeća. Pogledajte danas HEP. Ni lipe duga. HEP se neće prodavati, kao što se neće prodavati ni drugi strateški resursi, vode, šume i ostalo", hvalila se Kosorica, koju je pred dvoranom, zajedno sa ostalim šefovima HDZ-a iz 10. izborne jedinice dočekao i Vedran Rožić, šef trogirskog ogranka, nedavno ponovno optužen za stotinu i nešto milijuna kuna štete u državnom proračunu iz doba dok je vodio Hajduk. 

Sanader pozvao na agitiranje u školama?!

Hvalili su se i ostali govornici, Branko Bačić, Frano Matušić i Ante Sanader, koji se, sasvim nevjerojatno, založio za agitiranje HDZ-a na radnim mjestima, po kafićima, ali i u školama?!

Nije to Sanader sigurno bez veze bubnuo. Djecu u Hrvatskoj odgaja HDZ-ov nastavnički kadar tako da mladim Hrvatima od najranijeg doba usade one prave vrijednosti. Demokršćanske, je li.

Nažalost, tu agitacija ne završava, jer su u ovih 17 godina svoje postavili na sva strateška mjesta, od policije do škola... Tu vjerojatno leži i tajna njihove uspješnosti na izborima. Za HDZ glasaju oni koji imaju izravnu korist od HDZ-a. Formula je sasvim jednostavna, no ne baš u skladu sa proklamiranim težnjama Jace i njenih "pačića". 

Bačić je ustvrdio kako će pelješki most biti završen do 2016. godine, dogodine će biti autocesta do Ploča. Iznio je i podatak da je u 10. izbornu jedinicu u dvije posljednje godine uloženo čak 9 milijardi kuna. Šteta samo što nije podsjetio koliko su njegovi stranački drugovi opljačkali državnog novca.

Jaca kao vila

Inače, govornici su se naprosto natjecali u tome tko će se više uvući šefici. Malo je i gadljivo bilo. Najpametnija, najsposobnija, upravo kako ste vi govorili gospođo predsjednice... Klapa Cambi je otpjevala Vilo moja. Nema sumnje, bio je to song za šeficu.

Tito i Franjo

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader otvorio je skup. 10. izbornu jedinicu nazvao je najjačom tvrđavom HDZ-a.

"Što vam nudi Milanović? Tita! A vi? Za koga ste vi", potpalio je Sanader masu. "Franjo, Franjo", odmah su pali HDZ-ovci u ekstazu. Sve je kao nijemi svjedok promatrao brončani odljevak dr. Tuđmana, kojeg HDZ-ovci kao ikonu nose od grada do grada... Bez njega bi, valjda, potpuno izgubili identitet. Gledajući ga, sjete se tko su i što su...

"Tito je rekao, prije će Sava poteći uzvodno, nego što će Hrvatska biti samostalna. To je razlika između nas i SDP-a, podsjetio je Sanader, dok se Bačić odlučio za sličnu analogiju. "Mi što obećamo, to i napravimo. To je razlika između nas i SDP-a", naglašavala se danas bipolarnost hrvatske političke scene.

Kad HDZ top grune...

Frano Matušić također se referirao na utvrdu HDZ-a u 10. izbornoj jedinici. Nabrajao je Jacine zasluge. Sve redom nedovršene projekte. "Hvala vam za nastavak autoceste, most za Pelješac. Ustrajte u borbi protiv korupcije. Iz Europe se čuju samo pohvale. Gospođo predsjednice, oporba nije znala što bi od jada pa su napravili igrokaz u Saboru. Oni nisu za EU. Vijeće Europske unije osudilo je komunizam, a SDP nije. Dok to ne naprave, njihove glave neće ući u Europu", zaključio je Matušić. 

Bačić se sjetio da je dan izbora 4. prosinca blagdan Svete Barbare, zaštitnice rudara, minera i topnika. "Taj dan grunut će i top HDZ-a i razrušiti sve snove Kukuriku koalicije", navijestio je Bačić. 

Ivo Sanader nije spomenut nijednom. Kao da ga nikada nije ni bilo.

Pročitajte više