Jadranka Kosor pokazuje autoritet: Ministre ću mijenjati ako to bude potrebno!

KRIZNI porez, u narodu (ne)popularniji kao "harač" možda ipak neće dočekati 31. kolovoz iduće godine. Rekla je to Jadranka Kosor, koja kaže kako iduće godine neće biti novih poreza, a postoji mogućnost i ukidanja harača.

"To bi se možda moglo dogoditi. Ali ponavljam možda", rekla je Kosor u razgovoru s Mislavom Bagom, novinarom jedne nacionalne televizije, dodavši kako s takvim izjavama mora biti vrlo oprezna pa zasad još ne želi davati nikakve konkretnije najave. Premijerku bi na ukidanje harača mogao natjerati i Ustavni sud.

Premijerki su mediji krivi što se građani tuže protiv harača

Građani Hrvatske su, podsjećamo, tom sudu predali više od 30 tisuća tužbi protiv kriznog poreza pa postoji ozbiljna mogućnost da se taj namet, za koji i oporba tvrdi da je protuustavan ukine. "Zabrinjava me kad čujem da su građani podnijeli 30.000 tužbi, ali vjerujem da je do toga dijelom došlo i na poticaj medija jer su svi ponavljali kako građani neće moći dobiti povrat kriznog poreza ukoliko ne podnesu tužbu", okrivila je premijerka novinare za nesposobnost svoje Vlade kojoj je već poslala praksa u proceduru slati nedovoljno dorađene zakone.

"Mediji imaju pravo da govore kako govore, a građani imaju pravo podnositi tužbe", ipak je priznala Kosor, te dodala kako joj nije ni najmanje ugodno kad se krizni porez opisuje kao harač. "To je ipak bila najteža odluka koju sam donijela zajedno sa svojim suradnicima", kaže Kosor i priznaje da Vlada nema "plan B" ukoliko Ustavni sud odluči ukinuti harač, ali to je ne zabrinjava pretjerano jer će, kako kaže, i sama bolje spavati nakon što se taj namet ukine.

Nakon Sanadera - kaos: "Stanje je bilo takvo kakvo je bilo"

No, premijerka ipak inzistira na tvrdnjama kako je uvođenje kriznog poreza i povećanje stope PDV-a bilo potrebno. Kakvu je točno situaciju zatekla kad je naslijedila odbjeglog premijera Sanadera, Kosor nije razjasnila, ali dala je do znanja kako je stanje bilo alarmantno. "Ne bih ulazila u kvalifikacije stanja. Bilo je takvo kakvo je bilo, ali morali smo donijeti nepopularne odluke", rekla je Kosor.

Premijerka je također otkrila kako je posao koji obavlja vrlo težak, ali ne planira ga zbog toga napustiti. "Najgore i najteže je što odlučujemo o ljudskim sudbinama", kaže Jadranka Kosor i dodaje kako više ne može u miru pogledati ni film na televiziji bez da joj misli odlutaju prema državnom proračunu ili nekom drugom gorućem problemu.

"Sanader me ne pokušava srušiti"

Kaže i kako joj je dosadilo odgovarati na pitanja o Sanaderu i uvjeravati javnost da bivši premijer ne pokušava potkopati njen autoritet. "Bivši premijer ima neki svoj put i ja mislim da više ne moram stalno u javnosti govoriti da imam potporu stranke", kaže Kosor, te uvjerava javnost da je njena riječ u HDZ-u i u Vladi zadnja usprkos medijskim napisima prema kojima bi je neki željeli srušiti.

"Ja vjerujem da ima nekih koji bi voljeli da nisam tu, ali ne vjerujem da bi me želio srušiti Sanader niti bilo tko drugi iz moje stranke", kazala je Kosor govoreći o aferama u državnim firmama koje proteklih tjedana izbijaju na sve strane. Premijerka je dodala kako ona ima ovlasti da smjeni ministre ukoliko bude smatrala da je tako nešto potrebno, ali vjeruje da u ovom trenutku za tim nema potrebe.

Pročitajte više