Odvjetnica Ivice Todorića za Index: Izručenja možda neće ni biti

Foto: FaH/HRT/Index

NAKON što se Ivica Todorić danas predao policiji u Londonu, sud mu je odredio kućni pritvor, oduzeta mu je putovnica te je pušten na slobodu uz mjere opreza i jamčevinu od 100.000 funti, ali i sigurnosnu narukvicu.

> IZ MINUTE U MINUTU Todorić pušten uz jamčevinu od 100.000 funti, mora nositi sigurnosnu narukvicu

> Todorić po izlasku sa suda: "Ovo danas je pobjeda, još ćete me puno čuti"

Sljedeće ročište sud je Todoriću odredio tek za sljedeću godinu, konkretno za 10. travnja 2018. godine.

Za komentar na današnje događaje te na nastavak procesa protiv Ivice Todorića u Londonu, Index se obratio njegovoj odvjetnici u Hrvatskoj, Jadranki Sloković.

"Ovako, što se tiče današnje predaje, gospodin Todorić je još u 10. mjesecu preko odvjetničkog ureda u Londonu dao sve svoje podatke na Westminster Magistrates Court, a to je jedini sud koji se bavi izručenjima. Tamo je dao podatke o lokaciji i svemu, ali i punomoć odvjetniku, tako da ga se može kontaktirati u trenutku da dođe do Europskog uhidbenog naloga. On je tražio da ga se u tom slučaju kontaktira, da se javi sam. Nitko nije morao utvrditi njegovu adresu nego se on sam javio kad je nalog došao uredno", rekla nam je Sloković o predaji Todorića.

U nastavku nam je prokomentirala i koji su daljnji koraci u procesu, s obzirom na to da je sud iduće ročište zakazao za 10. travnja.

Todorić nema povjerenja u hrvatsko pravosuđe

"Gledajte, kod ročišta je osnovno pitanje bilo pristaje li gospodin Todorić na dobrovoljno izručenje ili ima razloga izručenje dovesti u pitanje. Njegovi odvjetnici su ustanovili kako ima razloga da se odbije izručenje Republici Hrvatskoj, iz razloga što se na izvjestan način radi o političkom progonu. Određene stvari nisu točno postavljene i nema se povjerenja u pravosuđe Republike Hrvatske. Slijedom toga, donesena je odluka o ročištu u 4. mjesecu, a dotad jedna i druga strana, hrvatska strana preko Državnog odvjetništva u Londonu i strana engleskih odvjetnika gospodina Todorića, moraju iznijeti i razmijeniti argumente zbog kojih smatraju da postupak izručenja treba ili ne treba izvršiti, tu su i analize, ekspertna mišljenja... Ima tu toga", kazala je.

Na naše pitanje o tome koliko bi to sve u Londonu moglo trajati, Sloković nije dala konkretan odgovor, ali nam je dala do znanja da bi se proces mogao otegnuti.

Proces bi se mogao otegnuti

"Predviđeni su određeni rokovi za iznošenje argumenata i davanje odgovora, nakon toga ide ročište na kojem će se odlučivati o predmetu. To može biti produljeno još za neko vrijeme, ovisno o tome koliko argumenata će biti i kakvih, i to na obje strane. Nisam ekspert za postupak u Engleskoj i izručenja, ali s obzirom na argumente koje će eksplicirati obje strane, ovo neće biti jednostavno. Ako uopće bude izručenja...", zaključila je Sloković za Index.

Pročitajte više