Jadrolinija proslavila 70. rođendan, nalazi se među 10 najjačih svjetskih putničkih linijskih brodara

Foto: Hina

JADROLINIJA je sinoć na svečanosti na putničkom brodu Marko Polo u riječkoj luci proslavila 70. obljetnicu i tom je prilikom ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo kako je Jadrolinija među 10 najjačih svjetskih putničkih linijskih brodara i kako Hrvatska treba biti ponosna na taj svoj brend.

Na proslavi su bili bivši i sadašnji zaposlenici Jadrolinije, partneri i uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar Butković, zatim ministar turizma Gari Cappelli, zamjenica župana Marina Medarić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi.

Ministar Butković rekao je da se možemo ponositi s puno stvari, od sportskih uspjeha do znanstvenika, ali da je Jadrolinija hrvatski bend te da trebamo biti ponosni što Hrvatska ima linijskog brodara među 10 najjačih u svijetu.

Rekao je da Jadrolinija u ukupnom javnom prijevozu putnika sudjeluje s oko 87 posto, a u ukupnom prijevozu vozila s oko 90 posto prometa te da to nosi veliku odgovornost i izazove za budućnost. Očekujem od nove uprave da sve svoje aktivnosti usmjeri prema jačanju pozicije Jadrolinije i modernizaciji flote, to je osnovni zadatak Uprave, Nadzornog odbora i nas u Ministarstvu, rekao je. To treba činiti, istaknuo je, vodeći računa o 1 736 djelatnika, dijela sustava bez kojega Jadrolinija ne može funkcionirati. Vjeruje da će i naredno razdoblje biti isto tako uspješno.

Najavio je da će se na Konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi sutra u Opatiji raspravljati o nekim zakonskim problemima, i što se tiče pomoraca i što se tiče novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te izmjena Pomorskog zakonika i drugih zakonskih i podzakonskih akata. Sve to ima za cilj pomoći Jadroliniji da ostvari ciljeve koje smo pred nju stavili, zaključio je Butković čestitajući obljetnicu. 

"Nezamjenjiva uloga u životu stanovnika hrvatskih otoka"


Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta rekao je da Jadrolinija od osnutka 1947. ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika hrvatskih otoka i primorskih gradova.

"Jadrolinijini brodovi su naša morska magistrala, brza cesta i autocesta na kojima turisti, naši gosti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti Hrvatsku i prirodna i kulturna bogatstva. Naša je misija danas, kao i prije sedamdeset godina, povezivanje hrvatske obale i naših predivnih tisuću otoka. Sve zajedno, riječ je o infrastrukturi koja nas povezuje, onome što Hrvatsku čini društvom i državom“, rekao je Sopta.

Jadrolinija je jedna od najstarijih hrvatskih tvrtki koja se bavi pomorskim putničkim prijevozom. Osnovana je 20. siječnja 1947. u Rijeci, a nasljednica je raznih udruživanja malih brodara obalne plovidbe od 1872. Ima flotu od 50 brodova, ukupnog kapaciteta 27.495 putnika i 3 824 vozila, tj. tri trajekta s kabinama za međunarodne linije, 34 trajekta za lokalne linije, 9 brzih plovila te 4 klasična broda. Jadrolinija održava 34 linije u domaćem prometu i 4 međunarodne linije.

Proslava 70. obljetnice Jadrolinije održana je u sklopu trodnevnog programa prvih Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Dani pomorstva počeli su danas na Gatu Karoline riječke pripetavanjem brodskih kuhara u kuhanju jela koja se pripremaju za pomorce u brodskim kuhinjama te svečanim potpisivanjem ugovora za dodjelu stipendija na riječkom Pomorskom fakultetu. Za sutra je najavljena Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi na kojoj će biti predstavljena vizija razvoja hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.
 

Pročitajte više