Jake oluje pogodile dijelove Poljske i Češke, vjetar nosio krovove

Ilustracija: EPA

SNAŽNE oluje praćene tučom pogodile su noćas dijelove Poljske i Češke rušeći drveće i krovove kuća, a zabilježeno je i nekoliko ozlijeđenih.

U poljskom Pomorju, povijesnoj oblasti na sjeverozapadu zemlje koja izlazi na Baltik, u oluji je ozlijeđeno sedmero ljudi, među kojima su dvojica vatrogasaca. Na seoskoj cesti u Chojnicu je palo drvo na automobil s petero ljudi, uključujući i dvoje djece.

Stotine tisuća ljudi ostale su bez struje

Vatrogasci su u 24 sata intervenirali diljem zemlje čak 3700 puta, a većinom se radilo o intervencijama zbog uništenih krovova i palog drveća te dva požara uzrokovana munjama.

Bez struje je u Poljskoj ostalo 125.000 kućanstava, a u Češkoj 1200.

Oluje u Češkoj traju već nekoliko dana

Prije dva dana obilne su kiše i oluje u Češkoj izazvale poplave i niz nesreća, uključujući i prometnu nesreću s vlakom.

Brzi vlak s oko 150 putnika zabio se u kamenu stijenu, koja je skliznula na tračnice kod dvorca Karlstein blizu Praga. Lokomotiva i prvi vagon su iskočili iz tračnica, a pet osoba je lakše ozlijeđeno.

Na nekim mjestima potoci i rječice izbijali su iz korita. U Češkom Krumlovu u južnoj Češkoj potok Polecnice, pritok Vltave, poplavio je kuće duž jedne ulice. Diljem zemlje vatrogasne postrojbe zaprimile su stotine poziva da ispumpaju podrume i očiste srušena stabla s cesta. Na više mjesta od tuče su oštećeni automobili i krovovi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više