Jakov Prkić piše za Index: Uspio sam poboljšati kvart, dopustite da popravim grad

FOTO: obiteljski album

Index je po anketi vodećim kandidatima ponudio da napišu tekst u kojem bi obrazložili zašto bi Splićani trebali glasati baš za njih... Tekstove ćemo objavljivati redom kojim smo ih dobili.

KOJI su uopće motivi čovjeku da se koncem svojih tridesetih godina upusti u politiku? Meni je okidač bilo stanje u kvartu u kojem živim. 

Sada već davne 2011. godine, s ekipom iz kvarta izašli smo na izbore za mjesnu samoupravu. Dobili smo dva od sedam mandata, a ja sam postao predsjednik vijeća gradskog kotara Lokve. Željeli smo pokazati da se u kvartu može poboljšati kvaliteta života.

Sve što smo pokrenuli na razini kvarta, možemo i na razini grada

Pokrenuli smo akcije darivanja krvi, informatičke radionice za treću životnu dob, razmjenu knjiga, večeri poezije, predavanja o odvajanju otpada, o obnovljivim izvorima energije...

Brali smo masline u kvartu od kojih smo dobili ulje koje smo dijelili sa susjedima. Kroz volonterski rad u mjesnoj samoupravi shvatio sam kako se stvari mogu pomaknuti. 

Kada sam postao gradski vijećnik shvatio sam taj posao ozbiljno. Zakoni, podzakonski akti, propisi, Službeni glasnik postali su mi svakodnevno štivo. Vrlo brzo sam savladao "tehniku" i s lakoćom prokazivao svaki pokušaj muljaže. Vodila me isključivo želja za boljom i poštenijom politikom. Ljutio me klijentelizam, nepotizam i sukob interesa. Naravno, i danas me ljuti. 

Ako se ja ili ti nećemo baviti politikom, ona će se baviti nama

Može li se išta promijeniti i što mi sve to treba pitanja su koja mi se često postavljaju. Može. Promjene se uistinu događaju. Spore su i nisu snažne koliko bi želio, ali se događaju. 

Uvjeren sam kako bi se politikom trebali baviti najbolji među nama, jer ako nećeš ti, neće on, nećemo mi, ostanu samo oni koji imaju manjak sposobnosti, a višak ambicija. Na kraju negativna selekcija izabere najgore među nama. Zato je važno uvijek se boriti za istinu, ljubav, solidarnost, toleranciju i poštenje. 

U 11 godina bavljenja lokalnom politikom stekao sam veliko znanje i iskustvo

Poticati najbolje među nama da se aktivnije uključe u sve procese donošenja odluka koje direktno utječu na naše živote. U dva mandata bio sam predsjednik gradskog kotara Lokve, dva mandata sam bio gradski vijećnik.

Izvrsno poznam procese i procedure u lokalnoj samoupravi. Poznam gotovo svaki kutak našeg grada. Svjestan sam prepreka i problema koji me čekaju, ali u 11 godina bavljenja lokalnom politikom stekao sam veliko iskustvo i poprilično znanje da ih mogu riješiti.

Pročitajte više