Jakovčić oprao Plenkovića: Ekipu koja je stavila ploču sa ZDS nije briga za branitelje nego za NDH

Foto: UHDOS

EUGEN Jakovčić iz Documente u razgovoru za N1 osvrnuo se na današnju prilično mlaku izjavu Andreja Plenkovića o pozdravu Za dom spremni na ploči u Jasenovcu kojom gotovo da ništa nije rekao.

"Razina civilizacijskog pristupa ovoj temi s te razine je potrebna i očekivao sam više od premijera. Tim više što postoje činjenice da ova ista ekipa koja je postavila ploču - u Jasenovcu je predvođena HDZ-ovom načelnicom, kao što je to prije napravila u Splitu uz pomoć SDP-ovog Ive Baldasara - odnosno Marko Skejo, uporno prikazuje Domovinski rat kao nastavak rata vođenog od 1941. do 1945. godine, koji su vodile ustaše. Prikazuju ga kao borbu za NDH", kaže Jakovčić, dodajući da je to "evidentno i u splitskom i u ovom primjeru".

Kad je u pitanju splitski primjer, navodi da se dogodila zanimljiva situacija, jer je oko postavljanja spomenika donesena odluka Poglavarstva na dan 10. travnja, odnosno dan uspostave NDH.

"Otkriven je na Dan Europe, odnosno borbe protiv fašizma. Svi se sjećamo gradonačelnikovog lapsusa, koji je kazao da je to dan borbe protiv antifašizma", podsjetio je Jakovčić.

Osvrnuo se i na Marka Skeju i činjenicu što IX. bojna HOS-a nosi ime po Rafaelu Bobanu.

"Oni ne vode računa, uopće, o poginulim braniteljima. Većina pripadnika poginula nije poginula van Hrvatske vojske. Vi znate da je Tuđman HOS u jednom trenutku inkorporirao u HV. Dakle, većina njih je poginula djelujući u sklopu 4. gardijske brigade i drugih postrojbi za koje su već podignuta spomen obilježja", navodi Jakovčić.

"Vi znate da je bilo pokušaja da se poklič 'Za dom spremni' koristi kao službeni pozdrav u HV-u. Na sreću, inicijativa je neslavno propala kao provokacija, jer znamo iz povijesti da se on nikad nije upotrebljavao osim u dokumentima, kojima su dužnosnici NDH potpisivali naredbe za sprovođenje genocida nad Srbima, holokausta nad židovima i pogroma Roma. To nije stari pozdrav, već ustaški. Sramotno je da je to nešto za što vlasti govore da moramo riješiti odnosnom prema znakovljem svih totalitarnih režima. Mi imamo problem samo s jednim totalitarizmom, a to je pozivanje na tekovine ustaškog pokreta - nisam primijetio da itko veliča neki drugi", kazao je Jakovčić.

 

Pročitajte više