Jakovčić zadovoljan premijerovom potporom

Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Puli izrazio zadovoljstvo jučerašnjim razgovorima koje je vodio, na čelu istarskog izaslanstva, s premijerom Ivom Sanaderom te ministrima Kalmetom i Primorcem jer je, po njegovim riječima, premijer izrazio nedvosmislenu potporu najvrjednijim istarskim razvojnim projektima, kao što su "BrijuniRivijera" i Master plan istarskog turizma do 2012.

On je opovrgnuo ocjene pojedinih političara u Istri da je u Banskim dvorima došlo do, kako je rekao, "političke trgovine između Istre i Zagreba". Jakovčić je rekao da su u sastavu istarskog izaslanstva bili gospodarstvenici, što znači, dodao je on, da politički razgovori nisu ni mogli biti vođeni.

"To što politička oporba u Istarskoj županiji vladinu potporu ovim najvrjednijim projektima u Istri doživljava drukčije, to je njezin problem. Dok imamo ovakvu oporbu u Istri, možemo mirno spavati", ocijenio je istarski župan.

Po njegovoj ocjeni, o samoj važnosti i značenju tih projekata dovoljno govori potpora kako sadašnje HDZ-ove Vlade, tako i bivše koalicijske, ali i potpora koju je tim projektima dao predsjednik Republike Stjepan Mesić. Jakovčić je stoga izrazio očekivanja da će Vlada sljedećih tjedana imenovati tri člana u Nadzornom odboru tvrtke "Brijuni-Rivijera" i novog člana skupštine te će se nakon toga, uvjeren je, moći pristupiti provedbi projekta.

Župan Jakovčić je podupro raspisivanje javnog natječaja za direktora tvrtke "Brijuni-Rivijera" napomenuvši da je kandidat za direktora, u ime Istarske županije, član županijskog Poglavarstva zadužen za turizam Veljko Ostojić. Međutim, dodao je, ako se pojave bolji kandidati, nema nikakvih razloga da ne budu izabrani.

Ivan Jakovčić je i na današnjoj konferenciji za novinare ponovio kako ne dolazi u obzir da se koncesija nad brijunskom rivijerom dade isključivo strancima jer, smatra on, "treba omogućiti domaćem kapitalu da se u što većoj mjeri angažira u razvoj te najprestižnije mediteranske destinacije".

Odgovarajući na pitanje novinara, Jakovčić je rekao da iza posljednjih napada Odbora za referendum na njega stoji pulski gradonačelnik Luciano Delbianco koji se, po Jakovčićevu mišljenju, protivi rezultatima demokratskih izbora u Istri, ali i najvrjednijim projektima u Istarskoj županiji.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više