Jandroković izrazio želju Hrvatske za većom suradnjom s Meksikom

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Jandroković, danas je u Zagrebu primio ministricu vanjskih poslova Sjedinjenih Meksičkih Država Patriciu Espinosa Cantellano, doznaje se iz MVPEI-a.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo službenim posjetom meksičke ministrice budući da današnji posjet predstavlja prvi posjet Hrvatskoj na ministarskoj razini od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja i hrvatske neovisnosti.

Sugovornici su se složili da su bilateralni odnosi Meksika i Hrvatske bez otvorenih pitanja i dobri, no s potencijalom za njihovo daljnje intenziviranje. Također, potpisali su Memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava o političkim konzultacijama, te razmijenili diplomatske note o Sporazumu o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica.

Sporazum će omogućiti olakšanu razmjenu posjeta na službenoj i diplomatskoj razini zainteresiranih strana. Jandroković i Espinosa su razgovarali i o mogućim načinima liberalizacije viznog režima i za nositelje običnih putnih isprava.

Ministar Jandroković meksičkoj je kolegici rekao da je Hrvatska zainteresirana za razvijanje snažnijih ekonomskih odnosa s njenom zemljom, posebno u području brodogradnje te korištenja luka Rijeke i Ploča. Ministrica Espinosa istaknula je zaštitu okoliša govoreći o prioritetima meksičke Vlade. U tom kontekstu su se složili da bi suradnja po pitanju sprečavanja klimatskih promjena te zaštite okoliša bila područje od zajedničkog interesa. 

R.I.
Foto: MVPEI

Pročitajte više