Jandroković SDP-ovcu: Ne prostači. SDP-ovac: Ja tako govorim

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Propitujući razloge zbog kojih je, samo par dana nakon što je Hrvatski sabor odbio prijedlog oporbe da se raspusti, premijer najavio njegovo skoro raspuštanje, Siniša Hajdaš Dončić (SDP) nije se libio koristiti riječ koja se ne može nazvati pristojnom, pa ga je Jandroković upozorio. 

„Koja je sad razlika u tih desetak dana, ili to je samo lagano prcanje građana i svih nas u glavu, nekog razloga tu ne vidim“, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković pozvao ga je da ne koristi takve izraze, navodeći da je „to malo previše“, da je nepristojno i da nije primjereno prostačiti.

No, Hajdaš Dončić tumači kako to nije prosta riječ.

„Nisam upotrijebio ni jednu grubu riječ, moj pojmovnik je jasan, nikog ne vrijeđam, to čak nije ni grubo, a mogu biti grublji“, rekao je Jandrokoviću i dodao kako on ima svoj pogled na svijet te kako i njemu dozvoljava da ima svoj vokabular.

Ako to vama nije prosto, slobodno nastavite dalje, uzvratio mu je Jandroković.

 

Selak Raspudić: Jandroković nije imao sluha za oporbene prijedloge

Marija Selak Raspudić (Most) Jandrokovića je prozvala da nije imao sluha za oporbene prijedloge, odnosno da „nije smatrao da su dostojni da ih uvrsti na dnevni red“. Takvi su, kaže, bili i brojni prijedlozi koje je izradila sa strukom, poput rezolucija o položaju starijih osoba i o umjetnoj inteligenciji.

„Mi smo zatočenici mentalnog sklopa Gordana Jandrokovića i HDZ-a u kojem opozicija neće dobiti priliku da se o njenim prijedlozima uopće raspravi, neovisno kako kvalitetni bili“, izjavila je zastupnica, a prozvani predsjednik sabora to demantirao.

Nije istina da oporbeni prijedlozi ne dolaze na raspravu, ovo je prvi saborski saziv u kojem su oporbeni klubovi mogli, temeljem 30 prikupljenih potpisa, uvrstiti svoje točke na dnevni red, istaknuo je.

Jandrokovićev rad, hvali, međutim, Vladimir Bilek (NZ). Predsjednik je dobro radio u ovom mandatu koji je bio vrlo izazovan, ocijenio je.

Anka Mrak Taritaš (Glas) vladu je pozvala da saboru do planiranog raspuštanja ne šalje zakonski prijedlog o registru stanovništva kakav je poslan u javno savjetovanje, jer, kako ističe, sadrži protuustavne odredbe. Registar nam treba, ali ne kakav ste zamislili, na štetu građana i sa sve više tendencija prema mračnim političkim sustavima, rekla je zastupnica i dodala kako ima netko tko će riješiti to pitanje kad HDZ ode s vlasti. „Samo otiđite, čim prije“, poručila je vladajućima.

Kraj jednog saborskog mandata, zastupnici većine vidjeli su kao priliku da naprave inventuru svega dobroga što je vlada u tom vremenu napravila.

Karlić: Tri povijesne odluke

„Kad bih nabrajao, trebalo bi mi nekoliko sati da nabrojim što je dobro učinjeno za Hrvatsku i njene građane, rekao je Mladen Karlić (HDZ), pa izdvojio tri povijesne odluke: izgradnju Pelješkog mosta, u koroni isplate plaća za 800 tisuća radnika i 120 tisuća poduzeća, rekordno povećanje zaposlenosti i najveće povećanje plaća u novijoj povijesti.

Bilek (NZ) tome dodaje dobru suradnju vlade i predstavnika nacionalnih manjina, provedbu operativnih programa za manjine, kao i odluku da se gradi učenički dom u Daruvaru.

Domagoj Hajduković (SD) u povijesne odluke sarkastično ubraja Lex AP, zbog kojega je reagiralo Vijeće Europe, brojne strategije koje se ne provode, poput strategija suzbijanja korupcije, poljoprivredne i strategije obrazovanja. Ti dokumenti služe samo da bi zadovoljili formu, a provedba je prepuštena kaosu, kazao je, izražavajući bojazan da će sličnu sudbinu doživjeti i strategija demografske revitalizacije.  

Vladajući nisu shvatili da ulaganje u asfalt i fasade, pa čak i povećanje plaća nisu demografske reforme, mladi odlaze zbog atmosfere  društvu – beznađa, korupcije, nepotizma, krade se sve, pa se ukrala i budućnost države, izjavio je i poručio kako je krajnje vrijeme za izbore.

Utrka prema dnu, politika je koju vodi HDZ, kaže Katarina Peović (RF) i najavljuje kako će njena stranka dovesti u pitanje postojeću vladavinu kapitala i njegovih politički sluga.

Nalazimo se u polukolonijalnom ekonomskom položaju, a ta  ekonomija mlade stavlja pred izbor - iseliti ili pristati na robovske  uvjete rada, rekla je zastupnica.

Pročitajte više